eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: felejtse el az EU a nyolcadik szankciós csomagot!

Az ENSZ-közgyűlés helyszínén a tárcavezető beszélt a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről is.

Európa jobban szenved az ukrajnai háborúra válaszul kivetett korlátozásoktól, mint Oroszország, ezért el kell felejteni a nyolcadik szankciós csomagot, az ugyanis csak tovább mélyítené a nehézségeket, pedig már így is az egekbe emelkedtek az inflációs szintek és a rezsiárak Európában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés magas szintű hetén, New Yorkban.

A tárcavezető az Európai Unió hagyományos informális külügyi tanácsülését követően arról beszélt, hogy meglátása szerint a világ többi részén már kialakult az a kép, miszerint magánál a háborúnál súlyosabbak a szankciók hatásai, hiszen mindazoknak a kihívásoknak, amikkel a világ most szembenéz, igazából a szankciók az okai és nem közvetlenül a háború.

"Szeretjük, nem szeretjük Európában, ez a gondolkodás már kialakult a világ Európán kívüli részének döntő többségében" - fogalmazott.

"Az Európai Unió végre fejezze be a nyolcadik szankciós csomag emlegetését, fejezze be minden olyan intézkedés kilátásba helyezését ami az energiaellátási válságot még mélyéti, még súlyosbítja" - jelentette ki a tárcavezető.

Elmondása szerint uniós kollégái most is arról beszéltek, hogy miként lehetne küzdeni a fent említett kép ellen, de ez "időpocsékolás", és a magyar álláspont szerint az ENSZ e heti közgyűlését inkább a béketeremtésre kellene felhasználni. Nem lenne szabad a narratívákat versenyeztetve eszkalálni a konfliktust a közgyűlésen - közölte a politikus.

Szijjártó Péter ezután elmondta, a tanácskozáson téma volt az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai nukleáris létesítmény helyzete is. Fontosnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) törekvéseinek támogatását és a reaktorok minél előbbi biztonságba helyezését, amihez a harci cselekmények mihamarabbi teljes körű beszüntetésére lenne szükség a térségben. Mint mondta, az "atomerőmű sorozatos fel- és lekapcsolása az energiahálózatra rendkívül veszélyes. Jó lenne, ha a létesítmény környékén minden harci tevékenységet beszüntetnének."

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×