eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
II. Erzsébet brit királynő emléktárgyakat néz egyik kutyája társaságában a windsori kastélyban 2022. február 4-én.  A 95 éves II. Erzsébet brit királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő, és a világ jelenlegi legidősebb államfője.
Nyitókép: MTI/AP/PA Pool/Steve Parsons

Sárközi Mátyás: szeretett és tisztelt uralkodót veszített az Egyesült Királyság

Az InfoRádió londoni tudósítója emlékezik a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynőre.

Kilencvenhat éves korában, kedvenc pihenőhelyén, a skóciai Balmoral kastélyban elhunyt az Egyesült Királyság legmagasabb kort megért és leghosszabb ideig, hetven évig trónon volt uralkodója, a tizennégy tagú Brit Nemzetközösség és az anglikán egyház feje, II.Erzsébet.

A királynő már régebben gyengélkedett, immár orvosi felügyelet alatt állt, járni szinte nem tudott. Csütörtökön elutazott hozzá Balmoralba hitvesével a trónörökös, a hetvenéves Károly herceg.

Júliusban még megjelent családja körében, világoskék kabátban, kalapban otthona, a londoni Buckingham-palota erkélyén, hogy üdvözölje a platinajubileum alkalmából őt köszöntő tömeget.

Amikor 1956-ban magyar menekültként Angliába kerültem, tapasztalhattam, mennyire népszerű a fiatal, akkor 30 éves királynő, akinek az apját, az 1952-ben elhunyt VI. György királyt még a köztársaságpártiak is becsülték, amiért a második világháború alatt kiállt a hitleri fasizmus ellen, az üldözöttek védelmében. Erzsébet királynő maga is rászolgált a népszerűségre.

Tudjuk róla, hogy magyar vér is csörgedezett ereiben, hiszen apai ükanyja, a Windsorok őse, Rhédey Klaudia grófnő volt. Készült arra, hogy jó uralkodó és egyházfő legyen, jogot és vallástörténetet tanult, utóbbit egyenesen a canterbury érsektől, de nem volt elzárkózó, leánykorában cserkészcsapatot szerveztek számára, hogy szocializálódjon.

Hogy milyen vonzó és attraktív egyéniség volt, azt Magyarország is megtapasztalta 1993-ban, amikor részben a versenylótenyésztés iránt érdeklődő férje, Fülöp edinburgh-i herceg kezdeményezésére ellátogatott Budapestre, Kecskemétre és Bugacra 1993. április 4-én Rolls-Royce gépkocsiján az Országházhoz hajthatott, hogy a Parlamentben beszédet mondjon.

Egy uralkodónak sok közfeladatot kell ellátnia és II. Erzsébet ebben a gyakran megerőltető munkában mindig odaadással vett részt. Már igen gyenge volt, amikor Balmoralban fogadta Liz Truss konzervatív párti vezetőt, a kijelölt miniszterelnököt, hogy beiktassa hivatalába. Az évek során 15 alkalommal iktatott be új kormányfőt. Eddig a londoni Buckingham-palota volt e ceremóniák színhelye, most gyengesége miatt Balmoral. De botra támaszkodva, széles mosollyal nyújtott kezet Liz Trussnak.

Az utóbbi napokban felmérés készült arról, hogy jó királynő volt-e II. Erzsébet. A válaszolók 84 százaléka látja úgy, hogy hasznos munkát végzett, megfelelően uralkodott, szerették és tisztelték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×