eur:
391.1
usd:
367.03
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Jair Bolsonaro brazil elnök a lakossági gáztámogatásról szóló tárgyaláson Brazíliavárosban 2021. december 2-án. Bolsonaro megerősítette, hogy nem fogja bevezetni az “oltási útlevelet” az országban, szerinte “a szabadság mindenek felett áll” és egyéni döntés joga a koronavírus elleni oltás felvétele. Az Egyesült Államok után Brazíliában haltak meg a legtöbben a járvány következtében, az áldozatok száma meghaladja a 615 ezer főt.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves

Jair Bolsonaro tiszteletben fogja tartani az elnökválasztás eredményét, ha...

...az tiszta és átlátható lesz. Merthogy szerinte a korábbi választásokon csalás történt, de bizonyítékokat nem hozott.

Tiszteletben fogja tartani a brazil elnökválasztás eredményét, ha az tiszta és átlátható lesz – jelentette ki Jair Bolsonaro államfő.

A politikus a TV Globo Jornal Nacional című, Brazília legnagyobb nézettségű esti hírműsorának adott interjújában bizonyítékok említése nélkül ragaszkodott ahhoz, hogy a korábbi brazil választásokon csalás történt.

Bolsonaro hónapok óta azt állítja, hogy az elektronikus szavazógépek manipulálhatók. A volt hadseregparancsnok azonban azt mondta, hogy "a katonaságnak szerepet kell vállalnia a szavazás átláthatóságának meghatározásában".

A közvélemény-kutatások szerint Bolsonaro lemarad az elnökválasztási versenyben baloldali riválisával, Luiz Inacio Lula da Silva volt elnökkel szemben,

aki 2003–2010 között kormányzott, amikor Brazília gazdasága fellendült.

Az interjú közvetítése idején is tiltakozások voltak az ország nagyvárosaiban, ahol a kormányzásával elégedetlen emberek "Ki Bolsonaróval!" jelszavakat skandáltak és edényekkel csörömpöltek.

Bolsonaro azt mondta, rossz gazdasági helyzetben lévő ország irányítását vette át, és a helyzetet csak súlyosbította a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, de neki sikerült túljutni ezeken a gondokon.

Eredményei között említette az alacsony jövedelmű családok havi támogatásainak növelését, amelyről azt mondta, hogy 20 millió brazilnak kedvez. Ettől nőtt a hivatalban lévő elnök népszerűsége, és csökkent Lula előnye a felmérések szerint.

Bolsonaro egyben visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint irányítása alatt megnőtt az erdőirtás mértéke az Amazonas vidékén. Ehelyett azzal vádolta meg a kormány környezetvédelmi ügynökségét (Ibama), hogy jogsértést követett el azzal, hogy megsemmisítette az esőerdőben az illegális aranybányászoktól lefoglalt nehézgépeket. Hozzátette, hogy Brazíliában az Amazonas-vidék területe akkora, mint Nyugat-Európa, és az ország megőrizte zöld területeinek 66 százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×