INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

japán

béke

miniszterelnök

Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője mosolyog a pártja tokiói székházában tartott sajtótájékoztatón a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. A helyi médiában megjelent előrejelzések szerint a kormányzó koalíciót alkotó jobboldali LDP és a jobbközép Komeito párt nyerhette meg a választásokat, és ugyan némi veszteséggel, de megőrizheti többségét a törvényhozásban.

Kiállt a béke mellett a japán miniszterelnök

Infostart / MTI

Japán 77 éve tette le a fegyvert a II. világháborúban.

Japán pacifista törekvéseit hangoztatta Kisida Fumio, a szigetország miniszterelnöke hazája második világháborús fegyverletételének 77. évfordulóján elmondott beszédében.

A tokiói Budokan sportcsarnokban, csaknem 1000 ember, köztük Naruhito császár és Maszako császárné előtt elmondott beszédében Kisida leszögezte: Japán "sosem ismétli meg a háború tragédiáját". Kiemelve, hogy Tokió "a konfliktusokkal teli világban is tartja magát pacifista törekvéseihez".

Kisida emellett beszélt a japán nép nagaszaki és hirosimai atomtámadás során elszenvedett tragédiájáról, és hangsúlyozta: Japán a háborúban meghaltak áldozatos munkájának köszönheti jelenlegi békéjét és jólétét.

Az eseményt a koronavírus-járvány nyomán hozott korlátozások közepette tartották meg: a résztvevők maszkot viseltek, és nem énekelték el a nemzeti himnuszt.

A miniszterelnök nem látogatott el a 19. század közepe és 1945 között elesett, nagyjából 2,5 millió japán katona emlékére emelt Jaszukuni-szentélybe, ahová azonban vallási jelképet küldött.

A szentélyt kabinetje három tagja felkereste, több más parlamenti képviselő pedig a koronavírus-járványra hivatkozva maradt távol.

Azóta, hogy a júliusban meggyilkolt Abe Sindzó, akkori japán kormányfő 2013-ban nemzetközi botrányt okozott a szentélyben tett látogatásával, hivatalban lévő japán vezetők nem keresték fel személyesen a Jaszukuni-szentélyt.

Kína és a két Korea a 20. századi japán háborús agresszió szimbólumának tartja az egyébként 14 háborús főbűnös japán katona emlékét is őrző Jaszukuni-szentélyt, a három miniszter látogatása miatt pedig a dél-koreai és a kínai külügyminisztérium csalódottságának adott hangot.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára azt mondta, a tárcavezetők magánemberként keresték fel a szentélyt, s hozzátette: "minden országban elfogadott, hogy az élők leróják tiszteletüket azokkal szemben, akik életüket áldozták hazájukért". Tokió egyik külpolitikai célja továbbra is a Szöullal és Pekinggel ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzése - emelte ki.

Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kína és Dél-Korea nem tartja elégségesnek és őszintének a szigetország megbánását, és minden évben hevesen tiltakozik a szentélybe tett látogatások miatt.

Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018