eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Fegyir Sándor professzor a fronton
Nyitókép: karpataljalap.net

Kárpátaljai navahók - magyar nyelvvel fedik magukat katonák Ukrajnában

Egyre több magyar származású rádiós szolgál az ukrán hadseregben, akik a saját anyanyelvükön beszélnek egymással. Az oroszok ugyanis ezt nem értik.

A 444.hu nyomán az nlc.hu arról számol be, hogy magyar származású rádiósok a saját nyelvükön kommunikálnak az ukrán hadseregben.

Erről egy kárpátaljai újságíró, Viktor Sadej lebbentette fel a fátylat, amikor videót készített Fegyir Sándorról, aki a lövészárokból oktatta egyetemi hallgatóit. A professzor magyarul rádiózva figyelmeztette társait egy közeledő orosz támadásra is. Kiderült, hogy rajta kívül több más kárpátaljai magyar szolgál rádiósként és ők is a saját anyanyelvükön beszélnek egymással. Ezt ugyanis hiába hallgatják le az oroszok, úgy sem értik - írták.

Az amerikai hadsereg a második világháborúban egy ritka indán nyelvet használt titkos ráiódüzenetek továbbítására. Erről még film is készült, "Kódbeszélők" címmel.

A "kárpátaljai navahók" iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Viktor Sadej-ra hivatkozva a portál azt írja: a fronton sok a magyar, ezért több egység is fontolgatja, hogy használják a rádiós kommunikációt magyar nyelven.

(A képen Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem, az UNE tanára tart előadást egy lövészárokból)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×