eur:
394.04
usd:
369.81
bux:
65898.87
2024. április 23. kedd Béla
A Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tervezett ázsiai körútjáról szóló újságcikket olvassa nagyítóval egy férfi egy pekingi utcán 2022. július 31-én. Pelosi megerősítette szándékát négy ázsiai ország meglátogatására, de Tajvan felkeresését nem említette. Korábban viszont Tajvant is úticéljai között említette, és emiatt kiéleződött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Feledy Botond: veszélybe került az oroszok elleni szankciók betartatása

Nagy port vert fel Kínában Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása. Peking válaszul nagyszabású hadgyakorlatot hirdetett, ami gyakorlatilag blokád alá helyezi szigetet. Emellett Kína megengedőbb lehet az oroszországi szankciók kapcsán is, akár nagyobb volumenű kereskedelembe is kezdhet Moszkvával – hívta fel a figyelmet Feledy Botond külpolitikai elemző.

Feledy Botond szerint Nancy Pelosi tajvani látogatása egyáltalán nem meglepő, tekintettel arra, hogy az egyik legfőbb Kína-kritikus politikus az Egyesült Államokban, immáron három évtizede. Inkább az időzítése az, ami „kicsit kényes”, ami nyilván összefügg az őszi amerikai kongresszusi választásokkal, ahol a demokratáknak nagyon keményen kell majd küzdeniük azért, hogy – például a Kína-témában, amiben a egyébként a republikánusok is nagyon kritikusak –, ne maradjanak le – tette hozzá a külpolitikai elemző.

A szakértő egyetértett azzal, hogy Peking számára kritikus pont minden magas rangú látogatás Tajvanon. Ezek úgymond

a kínai szuverenitást sértő aktusnak minősülnek a Kínai Kommunista Párt szemében, hiszen ők nem ismerik el azt, hogy a sziget önálló állam lenne,

tehát ilyen szempontból belpolitikai beavatkozások a számukra – magyarázta Feledy Botond. Hozzátéve: Peking egyértelműen szakadár tartományként tekint Tajvanra, ezért sem szeretik az Ukrajnával való összehasonlítást, hiszen Ukrajnát Kína – és az oroszok is – tulajdonképpen szuverén államnak látták a támadás előtt, míg Tajvant kizárólag egy olyan szigetnek, ami előbb-utóbb – mint Hongkong vagy más entitások –, vissza kellene, hogy kerüljön Peking irányítása alá.

A külpolitikai elemző azt is megjegyezte: ugyan az Egyesült Államok az „egy Kína politikát” követi, vagyis Pekinget ismeri el, és nem beszél a sziget függetlenségéről, azt minduntalan hangsúlyozza – az elmúlt időszakban Joe Biden amerikai elnök háromszor is –, hogy egy kínai támadás esetén megsegítenék a tajvaniakat.

Válaszlépés

Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatására reagálandó Peking lényegében „minden megmozgatott”: olyan mennyiségű katonai gyakorlatot jelentett be egészen vasárnapig, ami gyakorlatilag a sziget blokádjával ér fel – folytatta a szakértő. „Olyan katonai erőket mozgatnak éles lőgyakorlattal egybekötve, ami egészen biztosan meg fogja zavarni a kereskedelmet, a légi forgalmat. Előbbi blokádja több mint száz céget fenyeget” – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban hogy Amerikának mindebből milyen előnye van, hiszen első ránézésre ez a politikai gesztus inkább negatív következményekkel jár, Feledy Botond kifejtette: az Egyesült Államok a már említett kongresszusi választás miatt nagyon kritikus helyzetben van. A külpolitikai elemző meglátása szerint Nancy Pelosi látogatása egyik oldalon egy Pekingnek szánt szimbolikus üzenet, azt jelezve, hogy Tajvant egy sikeres demokráciának tartanak, ami szemben állhat a kínai modellel, másrészt egy, a szövetségeseknek szánt erős üzenet is a csendes-óceáni térségben, hogy a Biden-adminisztráció – nagy kockázatokat is vállalva – komolyan veszi azt, hogy a Kína körüli szigetgyűrűben megerősítsen mindenféle szövetséget, a Fülöp-szigetektől Tokióig.

Feledy Botond szerint

biztos, hogy az eddig nagyon késhegyen táncoló amerikai–kínai együttműködés az Oroszországgal szembeni szankciók betartatására, az most nagy veszélybe kerül.

Tehát a legközvetlenebb kockázat Washington számára az, ha Kína – szakítva az eddig többé-kevésbé betartott szabályokkal – nagy volumenű kereskedelembe kezdene kritikus termékekkel kapcsolatban az Orosz Föderációval. Emellett persze kínai kibertámadásokat is kockáztatnak, amikre már kedden sor került a tajvani elnöki hivatal honlapja ellen, ami még csak egy szimbolikus célpont, de kritikusabb támadásokra is sor kerülhet – jegyezte meg az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×