eur:
389.51
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Itt a fordulat: már a Zöldek sem ellenzik teljes gőzzel az atomerőműveket Németországban

Ismét egy lépéssel közelebb került Németország ahhoz, hogy a kialakult gázválság miatt tovább működhessenek az atomerőművek. A Zöldek kezdik beadni a derekukat, és a kormánykoalíció legerősebb pártja, a szociáldemokrata párt (SPD) is "mérlegel".

A német parlamenti pártok többsége immár azt hangoztatja, hogy az atomerőművek további működésének engedélyezése nem ideológiai kérdés, annak megfontolását az ukrajnai orosz háború nyomán kialakult energiaellátási válság diktálja.

Németországban korábban tizenhét atomerőmű működött, azok túlnyomó többségét a 2011. márciusi fukusimai atomkatasztrófa után még a Merkel-korszakban leállították.

Ma már csak három működik, de egy korábbi kormányhatározat szerint az év végén azokat is kivonják a forgalomból.

A tavaly decemberben hivatalba lépő Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette, három pártból álló koalíció még kiállt emellett, az Ukrajna ellen indított orosz háború azonban a német energiaellátás terén is rendkívül súlyos gondokat okozott.

A kormány első lépésként a már alig működő vagy teljesen leállított szénerőművek reaktiválása mellett döntött, most viszont úgy tűnik, hogy elsősorban az ellenzéki konzervatív CDU/CSU nyomására a jelek szerint a három szóban forgó atomerőmű további ideiglenes működtetését is fontolóra vette.

Ezúttal az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozó zöld párti parlamenti elnökhelyettes, Katrin Göring- Eckardt állt elő azzal a javaslattal, hogy

vitassák meg az erőművek "határidőn túli", úgynevezett szakaszos működtetését.

Ez szakértők szerint durván azt jelentené, hogy az atomerőművek a nukleáris fűtőelemek természetes életciklusán túl is működhetnének egy ideig tovább, de immár napról-napra kisebb teljesítménnyel.

"Ha olyan válságos helyzet alakul ki, hogy a kórházak is leállásra kényszerülnének, akkor erről is lehetne beszélni" – fogalmazott a Zöldek politikusa.

Alig néhány nappal korábban az ugyancsak zöld párti Robert Habeck gazdasági miniszter és egyben alkancellár azt hangoztatta, hogy még ősz előtt az energiaellátás biztonságát felmérő, úgynevezett stressztesztet végeznek.

Az atomerőművek további működésének esetleges engedélyezését pedig a teszt adataitól, azok elemzésétől teszik függővé.

Az SPD elnöke, Saskia Esken sem zárkózott el az atomenergiából "kiszállás" halasztásától.

Azt hangoztatta, hogy pártja nem ideológiai alapon közelíti meg a kérdést.

A szövetségi kormány jelenleg minden opciót vizsgál – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×