eur:
389.69
usd:
366.15
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
A brit Konzervatív Párt vezérségére pályázó Liz Truss brit külügyminiszter (j) és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter a BBC brit közszolgálati televízió jelölti vitáján az angliai Stoke-on-Trentben 2022. július 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Jacob King

Boris Johnsontól "teljesen" megszabadulnának

Kizárták a brit miniszterelnöki posztért versengő jelöltek televíziós vitájukban, hogy a tisztségből távozó Boris Johnson szerepet kapjon a következő kormányban.

Liz Truss és Rishi Sunak hétfő este folytatott televíziós vitát egymással, hogy segítsen eldönteni pártjuk választóinak, melyiküket támogassák Johnson utódjaként a pártelnöki és kormányfői székben.

A jelenleg külügyminiszter Truss úgy fogalmazott, Johnsonnak "jól megérdemelt pihenőre" kell vonulnia, miután távozik a kabinet éléről. Sunak, aki a pénzügyminiszteri tárca vezetését követően pályázik a miniszterelnöki székre, arra hivatkozva utasította el Johnson szerepvállalását, hogy a pártnak most előre kell tekintenie.

Truss és Sunak versengése valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van, az új tory vezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A két jelölt közül a párt 160 ezer tagja választja meg következő vezetőjét postai, illetve elektronikus úton.

A választást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig még ellátja e hivatal teendőit.

A jelenlegi felmérések szerint Truss számít esélyesebbnek, bár korábban sokáig Sunak állt az élen.

A televíziós vitában elsősorban gazdasági kérdéseket jártak körül. Truss azzal érvelt, hogy Sunak óvatos költségvetési kiegyensúlyozási tervei recesszióba taszítanák a gazdaságot, Sunak viszont Truss adócsökkentési elképzeléseit ostorozta, azt hangoztatva, hogy azokra nincsen fedezet, és a gazdaság összeomlását is okozhatják.

Egy hétfő éjjeli gyorsfelmérés szerint a tévénézők nagyjából egyformán ítélték meg a két jelölt teljesítményét a vitában, a konzervatív szavazók közül azonban Trusst látták többen felülkerekedni.

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×