eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
London, 2017. március 13.A brit (b) és a skót zászló leng a Whitehallon, London kormányzati negyedében 2017. március 13-án. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök ezen a napon bejelentette, hogy felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Nicola Sturgeon szerint a referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között lehetne megtartani. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Októberben dönthetnek a skót népszavazásról

Ha a brit legfelsőbb bíróság átengedi a kérdést, 2023 őszén tarthatják meg a második függetlenségi referendumot.

Októberben vizsgálja meg a brit legfelsőbb bíróság, hogy tarthat-e a skót kormány újabb népszavazást Skócia függetlenségéről a londoni kormány beleegyezése nélkül - közölte a testület.

Az október 11-én kezdődő, kétnaposra tervezett tárgyalásra azért kerül sor, mert Nicola Sturgeon skót miniszterelnök - korábbi ígéretéhez híven - beadvánnyal fordult a testülethez, hogy vizsgálja meg, lehetséges-e új referendumot tartani a londoni kormány engedélye nélkül.

A népszavazás lehetőségét már júniusban felvetette a skót kormányfő, ám Boris Johnson brit miniszterelnök ahhoz nem járult hozzá.

A skót miniszterelnök 2023. október 19-én szeretne népszavazást tartani a skót függetlenségről. Egyik fő érve, hogy a tavalyi skót parlamenti választáson a függetlenséggel egyetértő pártok, tehát a Skót Nemzeti Párt és a Zöldek szereztek többséget. Ez Sturgeon szerint felhatalmazást jelent az újabb függetlenségi népszavazás kiírására is.

Skóciában a mintegy 5,5 millió választó többsége 2014-ben úgy döntött hogy az ország maradjon az Egyesült Királyság része, ám a 2016-os Brexit-népszavazáson a skótok többsége az Európai Unióban maradás mellett voksolt. Sturgeon szerint ha a skót választók 2014-ben tudták volna hogy a későbbi években az Egyesült Királyság milyen irányt vesz, már az akkori népszavazáson a függetlenné válásra szavazott volna a többség.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×