eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fel nem robbant orosz rakéta a földbe fúródva egy mezőn a kelet-ukrajnai Szoledar település közelében 2022. június 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Vlagyimir Putyin céljai "semmit sem változtak a háború kitörése óta"

Az orosz elnök háborús céljai változatlanok: így, vagy úgy, de térdre akarja kényszeríteni Ukrajnát.

Egy amerikai szakértő szerint az orosz elnök változatlanul arra törekszik, hogy behódoltassa az ukránokat. Fiona Hill, aki a Trump-kormányzat idején az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács vezető Oroszország-szakértője volt, úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin céljai semmit sem változtak a háború kitörése óta.

Ezt a megállapítást támasztja alá az orosz külügyminszter tévés nyialtkozata is. Szergej Lavrov ugyanis arról beszélt, hogy Moszkva mindenképpen ütköző övezeteket akar létrehozni a határai mentén. Erre főleg most van nagy szükség - érvelt Szergej Lavrov -, mert a Nyugat már nagy hatótávolságú rakéta sorozatvetőkkel is ellátja Ukrajnát. A moszkvai külügyér nyilván az amerikai HIMARS rendszerre gondolt, amely rakétáival képes 32-92 kilométeres mélységben is prcíziós csapásokat mérni. A moszkvai vezetés attól tart, hogy az ukránok ezekkel a fegyverekkel már akár közvetlenül is támadhatnak oroszországi célpontokat.

Egyébként ez volt a legfőbb oka is annak, hogy az Egyesült Államok sokáig halogatta a HIMARS rendszer átadását az ukránoknak. Végül a kelet-ukrajnai hadihelyzet gyors romlása miatt változott az amerikai vezetés álláspontja. De az ukrán haderő továbbra sem kaphatja meg a HIMARS-ből indítható, ATACMS rakétákat, amelyek hatótávolsága eléri a 300 kilométert.

A Lockheed Martin vállalat által kifejlesztett HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) elnevezésű rakéta sorozatvető szakértők szerint kategóriája legjobbja a világon. Nemcsak hatótávolságban múlja felül a rivális orosz sorozatvetőket, hanem abban is, hogy rekétái hihetetlenül pontosan találnak célba, így preciziós csapásmérésre is alkalmas.

A fegyver iránt a Magyar Honvdéség is érdeklődik. Lengyelország pedig bejelentette, hogy 500 darab HIMARS rakétasorozat vetőt akar beszerezni, méghozzá a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakétákkal együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×