eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
NATO-katonák páncélozott járművei Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök látogatása alatt az északkelet-lengyelországi Szypliszki közelében 2022. július 7-én. Szypliszki a lengyel-litván határ vonalán, a Fehéroroszország és a balti-tengeri orosz exklávé, a Kalinyingrádi terület között húzódó, és emiatt nagy stratégiai jelentőségű úgynevezett Suwalki-folyosón fekszik.
Nyitókép: MTI/PAP/Artur Reszko

Varsó Európa legerősebb hadseregét építi

Lengyelország hamarosan legalább a duplájára akarja növelni a hadsereg létszámát. A már meglévő négy hadosztály mellé még két újat szeretnének létrehozni.

" A lengyel hadsereg legyen olyan erős, hogy elrettentse a gonosz birodalmát, ami a határaink mentén született újjá" – idézte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi minisztert a g7.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy Lengyelországban folyamatos a katonák toborzása. Az újoncok havi, nettó 380 ezer forintnak megfelelő illetményt kapnak, ami annyira vonzó, hogy már két-háromezren is jelentkeztek.

Ezzel párhuzamosan

Varsó a második válgháború óta legjelentősebb fegyverbeszerzési programját hajtja végre.

4,7 milliárd dollárért 250, legmodernebb változatú, M1A2 SEPv3 típusú amerikai harckocsit vásárol. Ezt további 300 dél-koreai K2 "Black Panther" tankkal egészíti ki, amit még helyben is gyártani fognak. A már meglévő 247 német, Leopard-2 A4 és A5-ös harckocsival együtt Lengyelországnak 2026-ra legalább ezer korszerű páncélosa lesz.

Ezzel övék lesz Európa legerősebb szárazföldi hadereje.

A lengyel katonai erőt jelentősen megnöveli az az 500 M142 HIMARS amerikai rakéta-sorozatvető is, amelyek vásárlásáról júniusban állapodtak meg. Ezekhez a lengyelek megkapják a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakétákat, így precíziós, mélységi csapásokra lesznek képesek. (Ezekből a fegyverekből Ukrajna eddig csak nyolcat kapott, de már azok is súlyos veszteséget okoztak az oroszoknak.)

Emellett új támadóhelikoptereket vesznek és nagyobb mennyiséget szereznek be a már világhírnévre szert tett török Bayraktar TB2-s drónokból is.

Varsó a légvédelmet is alaposan megerősíti. Egyrészt 32 ötödik generációs F-35-ös vadászgéppel, másrészt új légvédelmi rakétákkal. A 25-40 kilométeres közepes hatótávolságú brit CAMM rakétákat a nagy hatótávolságú amerikai Patriot-rendszer egészíti majd ki. Utóbbiból eddig nyolcat rendeltek, de már bejelentették az igényt tovább hat rakétarendszerre is. A fejlesztéseket a haditengerészet nagyarányú minőségi és mennyiségi bővülése teszi teljessé.

A lengyelek mind létszámában, mind pedig fegyverzetében olyan haderőt akarnak létrehozni, amely önmagában is képes lenne feltartóztatni egy esetleges orosz–belorusz támadást. Egy 2021-ben, a lengyel katonai akadémián tartott komplex, szimulációs gyakorlaton egy esetleges orosz támadást modelleztek. Az eredmény kiábrándító volt: az oroszok öt nap alatt elfoglalhatnák Varsót, miközben 60 százalékos veszteséget okoznának a lengyel hadseregnek.

A védelmi fejlesztések ügyében Lengyelországban

szinte teljes a társadalmi és politikai összhang.

Varsó már egy ideje többet költ erre, mint a GDP 2 százaléka, amit egyébként a NATO minden tagállamától elvár. 2022-re a lengyelek a GDP-jük 2,4 százalékának megfelelő összeget fordítják védelmi kiadásokra, ám még ezt is szeretnék megemelni 3 százalékra. Ezzel az USA és Görögország mellett Lengyelország költené a legtöbbet a NATO-n belül védelemre. Mindenesetre azt már sikerült Varsónak elérnie, hogy az Európában állomásozó amerikai 5. hadtest parancsnoksága átkerüljön Poznanba.

Ha sikerül véghez vinni a haderőfejlesztési terveket, akkor a Lengyelország nemcsak a térség meghatározó katonai hatalma lehet, hanem

már a világpolitikában is számolni kell majd Varsóval.

Kérdés persze, hogy a jelenlegi gazdasági recesszió lehetővé teszi-e mindezt.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×