INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

csehország

petr fiala

ukrajna

ursula von der leyen

Petr Fiala cseh miniszterelnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csoportkép készítésén vesz részt a cseh kormány tagjaival a csehországi Litomyslban 2021. július 1-jén. Csehország ezen a napon veszi át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Franciaországtól.

Nagy kihívásra készül az EU cseh elnöksége

Infostart / MTI

Ukrajna segítése és az energiabiztonság lesz a következő fél év középpontjában.

Az Oroszország indította háború ellen küzdő Ukrajna segítése lesz az Európai Unió pénteken kezdődött soros cseh elnökségének legfőbb feladata, valamint a hozzáférhető energia bebiztosítása Európa számára - állapította meg egybehangzóan Petr Fiala cseh kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Prágától keletre fekvő Litomyslben tartott közös sajtótájékoztatóján.

Csehország július elsejével Franciaországtól vette át az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét. Ebből az alkalomból találkoztak és tárgyaltak Litomyslben a cseh kormány és az Európai Bizottság képviselői.

"Nem könnyű feladat, nem könnyű kihívás van előttünk, de meg kell birkóznunk velük. Közös érdekünk, hogy erősebben jöjjünk ki ebből" - mondta Petr Fiala újságíróknak.

Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború mellett az energiaellátás kérdését tartja meghatározónak a következő fél évben. "Az energia olyan terület, ahol az EU-nak közösen és egyeztetve kellene eljárnia. Csak ebben az esetben van esélyünk a válságot megoldani" - szögezte le a cseh kormányfő.

Ursula von der Leyen szintén Ukrajna és az energiaellátás témáját nevezte meg a legfontosabb feladatoknak.

"Bízom abban, hogy a cseh elnökség egy sor kérdésben előrelép"

- jegyezte meg az Európai Bizottság elnöke.

Petr Fiala köszönetet mondott Franciaországnak az Európai Unió Tanácsának előző féléves vezetéséért. Méltatta, hogy Párizs sikeresen megbirkózott az Ukrajnában váratlanul kialakult helyzettel, s a nehézségek ellenére sikerült megtartania az EU-tagállamok egységét.

"Az ukrajnai háború befejezése és Ukrajna újjáépítése kulcs azoknak a problémáknak a megoldásához, amelyek ma Európát gyötrik" - hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018