eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lányok táncolnak az orosz támadásokban megsemmisült épületek maradványaival a háttérben a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. június 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Ukrán drón csapódott egy nagy orosz olajfinomítóba – a háború szerdai hírei

Több mint tízezren érkeztek hétfőn Ukrajnából. Washington döbbenetesnek tartja, hogy az orosz erők által elfogott két amerikait halálbüntetéssel sújthatják. Hónapokkal az oroszok visszavonulása után is holttestekre bukkannak Kijev környékén. Egész nap frissülő hírfolyam.

2022.06.22. 21:30

Ukrajna pár év alatt több reformot hajtott végre, mint az elmúlt évtizedekben

Az Európai Bizottság azon a véleményen van, hogy Ukrajna megérdemli az uniós tagjelölti státuszt, természetesen azzal a feltétellel, hogy az ország számos további fontos reformot hajt végre - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az uniós testület elnöke szerdán az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

2022.06.22. 20:53

Itt a vége, teljesen leállt az olajfinomítás Ukrajnában

Az ukrán kormányzat azzal számol, hogy az év végéig teljesíti az ország az Európai Bizottságnak az EU-tagjelölti státus megadására vonatkozó ajánlásait.

2022.06.22. 20:12

A luhanszki milícia körbezárta több település ukrán erőit

Teljesen bekerítette a Zolotében és Hirszkében lévő ukrán erőket a "Luhanszki Népköztársaságban" a helyi "népi milícia" és az orosz hadsereg - jelentette ki Andrej Marocsko, a milícia alezredese a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva.

2022.06.22. 19:44

Novák Katalin az ukrajnai határon szolgáló katonákhoz látogatott

Magyarország vezetői azon dolgoznak, hogy az ország maradjon ki az Ukrajnában folyó háborúból - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka szerdán Fehérgyarmaton, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvodában tett látogatásán.

2022.06.22. 18:27

Német álláspont az EU-csúcs előtt: hagyjuk el a vétót a külügyekben

Elképzelhetetlen, hogy a Nyugat partneri kapcsolatot alakít ki Oroszországgal a belátható jövőben - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

2022.06.22. 17:00

A finnek orosz támadás esetén készek fegyvert ragadni

Finnország évtizedek óta felkészült egy esetleges orosz támadásra, amely így heves ellenállásba ütközne - jelentette ki szerdán a finn vezérkari főnök. Timo Kivinen tábornok hangsúlyozta, hogy bár hazája jelentős fegyverkészleteket is felhalmozott, a háború esetén a legfontosabb mégis az emberek eltökéltsége lenne. "A legfontosabb védelmi vonal a két fül között húzódik, ahogy azt jelenleg az ukrajnai háborúban is látjuk" - fogalmazott újságíróknak.

A tábornok emellett pozitívan nyilatkozott a NATO-tagsággal járó közös légtérellenőrzési gyakorlatokról, amelyek szerinte a finn védelmet is erősítenék, valamint méltatta a szervezet azon elvét, mely szerint ha egyik tagországukat megtámadják, a többi a segítségére siet. Mindazonáltal leszögezte azt is, hogy "Finnország védelméért a legnagyobb felelősséggel továbbra is a finnek tartoznak".

Jóllehet az 5,5 milliós Finnország évtizedeken át kitartott a semlegesség politikája mellett, a második világháború óta jelentős katonai arzenált épített ki, és - ellentétben sok nyugati országgal - nem törölte el a kötelező katonai szolgálatot sem: mintegy 280 ezer katonája és 870 ezer tartalékosa van.

Helsinki májusban - a mind ez idáig szintén semlegességét hangoztató Svédországgal közösen - adta be NATO-csatlakozási kérelmét az Ukrajna megtámadását követően.

Finnországban van emellett Európa egyik legerősebb tüzérsége, és manőverező robotrepülőgépekből is jelentős mennyiségre tett szert, nemrég pedig négy új hadihajót és 64 F-35-ös vadászrepülőgépet rendelt a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártótól. Helsinki a bruttó nemzeti termékének (GDP) két százalékát költi védelmi célokra, többet, mint sok NATO-tagország. (MTI)

2022.06.22. 16:53

Közel 140 ezer bombát hatástalanítottak eddig

A háború kezdete óta a rendkívüli helyzetek állami szolgálatának (DSZNSZ) pirotechnikusai közel 140 ezer robbanószerkezetet és mintegy 2 000 légibombát hatástalanítottak - írta a kiszo.net az Ukrinform híre alapján. A pirotechnikusok összesen 61 464 hektárnyi területet fésültek át. Ez idő alatt 112 905 robbanóeszközt hatástalanítottak.

2022.06.22. 15:35

Szétlőtték a mikolajivi hajógyárat, 500 katona halhatott meg

Orosz állítás szerint sebesült és halott brit és amerikai zsoldosokat evakuáltak Mikolajivka környékéről az ukránok.

2022.06.22. 15:24

Amerikai részről nincs záródátuma Ukrajna támogatásának

A szankciók fájnak a kivető országoknak is, de ha most nem jutott el a világ a törésponthoz, amikor leválhat az orosz energetikai függőségről, akkor tényleg nem lehet tudni, hogy mi kell ehhez – véli az Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyettes államtitkára.

2022.06.22. 15:13

Még a tagjelölti státusszal is irgalmatlan hosszú lehet az út az EU-ig

Kétnaposra tervezett brüsszeli csúcs kezdődik csütörtökön, ahol a tagállami vezetők várhatóan megvitatják majd mások mellett Ukrajna, Moldova és Georgia Európai Unión belüli jövőjét is. Az uniós bővítésről Gyévai Zoltán EU-s szakértővel beszélgettünk.

2022.06.22. 15:02

Földgázforrás Magyarországnak: két megoldás van és Görögország mindkettőnek kulcsországa

Erről Szijjártó Péter beszélt a görög kollégájával tartott sajtótájékoztatón.

2022.06.22. 13:36

Donyecki Népköztársaságra nevezték át az amerikai nagykövetség terét

A Donyecki Népköztársaság tere 1. lett hivatalosan a moszkvai amerikai nagykövetség címe egy, a Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere által kiadott rendelet alapján. Korábban az amerikai diplomáciai címe Bolsaja Gyevjatyinszkaja utca volt.

A rendelet értelmében a moszkvai központi közigazgatási körzet Presznyenszkij kerületnek a Bolsaja Gyevjatyinszkaja utcától a Malaja Konyjusovszkaja utcáig, a Konyjusovszkaja utca mentén terjedő, eddig el nem nevezett terület neve a Donyecki Népköztársaság tere lett.

A területen lévő korábbi címeket eltörölték. Az elnevezésről a moszkvai önkormányzat által kiírt online népszavazás szavazás döntött: "a Donyecki Népköztársaság tere" a voksok 44,69 százalékával végzett az élen. Az az elképzelés, hogy a teret "a Donyec-medence védőiről" nevezzék el, 31,54 százalékot kapott, és a véleménynyilvánítók 8,33 százaléka vélekedett úgy, hogy az amerikai diplomáciai misszió címének magában kellene foglalnia a donyecki "népi milíciához" tartozó Szparta zászlóalj elesett parancsnokának, Vlagyimir Zsogának a nevét, akinek Vlagyimir Putyin elnök posztumusz az Oroszország Hőse címet is adományozta.

A fővárosi elöljáróság közölte, hogy teret fognak elnevezni a csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaságról is. A helyszínről szintén online szavazás fog dönteni. Sajtóértesülések szerint jó eséllyel a brit és a német nagykövetség között dőlhet el, hogy melyik kapja ezt az új címet. (MTI)

2022.06.22. 12:47

Ukrán drón csapódott egy nagy orosz olajfinomítóba

Tűz ütött ki szerdán a Rosztov megyei Novosahtyinszk olajfinomítójában, a hivatalos forrásra hivatkozó TASZSZ állami hírügynökség szerint az incidenst ukrán drón becsapódása okozta.

A tüzet a létesítményben, amelyet a Kommerszant című lap hírportálja Dél-Oroszország legnagyobb finomítójának nevezett, eloltották.

A hőcserélőben mintegy 50 négyzetméteren felcsapott lángoknak áldozatai nem voltak. A közösségi médiában felvétel jelent meg a drónnak az épületbe csapódásáról. A TASZSZ értesülése szerint a finomítót két - pilóta nélküli - repülőszerkezet közelítette meg, az egyikük a létesítménynek vágódott, a másik elrepült.

A novosahtyinszki Rosztov megye egyetlen olajfinomítója, amely fűtőolaj, hajó- és dízelüzemanyag, valamint benzin előállítására szakosodott. A létesítmény tíz kilométerre található a csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság által ellenőrzött ukrán határtól.

Orosz műholdgyanú

A RIA Novosztyi hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai Worldview-1 kereskedelmi műhold három nappal a dróntámadás előtt felvételeket készített a finomítóról. Február 24., vagyis a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kitörése óta a Worldview-1 és a Worldview-2 háromszor fotografálta a létesítmény környékét, a legutóbbi, június 19-i alkalmat megelőzően május 5-én és június 12-én is.

A hírügynökség megjegyezte, hogy néhány nappal a Kígyó-sziget visszafoglalására tett sikertelen ukrán kísérletet és a fekete-tengeri fúrótornyok elleni támadásokat megelőzően amerikai kereskedelmi műholdak jelentek meg a környéken. A RIA Novoszyi magyarázatért fordult a műholdakat üzemeltető amerikai Maxar Technologies vállalathoz, de nem kapott választ. (MTI)

2022.06.22. 12:43

Szíria tárt karokkal várja az orosz turistákat

Moszkva és Damaszkusz azon dolgozik közösen, hogy jelentősen megnöveljék a Szíriába irányuló turistaforgalmat. Erről Riyadh Haddad, a közel-keleti állam moszkvai nagykövetségének vezetője nyilatkozott az Izvesztyijának.

A diplomata azt mondta, országa kész fogadni az orosz utazók tömegeit, akiket az „ellenséges országok” jelenleg amúgy sem látnak szívesen. A nagykövet úgy látja, az orosz turisták számára nincs jobb választás, ha barátságos vendéglátásban akarnak részesülni egy baráti országban. (444.hu)

2022.06.22. 12:04

Egy kadét kíséri Novák Katalint a határvédelmi szemlén

A keleti határ védelméről tájékozódott Novák Katalin köztársasági elnök, akit katonai tiszteletadás mellett fogadtak a debreceni Kossuth Laktanyában – közölte az M1 aktuális csatorna.

A tájékoztatás szerint Novák Katalin, a Magyar Honvédség főparancsnoka Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Kun-Szabó István főhadsegéd társaságában jelentést hallgatott meg a Magyar Honvédség Észak-keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelék vezetési pontján.

A köztársasági elnök ezt követően Fehérgyarmatra indult. Körútján elkíséri a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola egyik kadétja, aki kiváló tanulmányi eredményéért vehet részt az elnöki látogatáson. (MTI)

2022.06.22. 10:33

Varga Mihály: a háború és a szankciók hatásai egyre súlyosabbak lesznek

Megkezdte a 2023-as költségvetési törvényjavaslat vitáját az Országgyűlés.

2022.06.22. 10:01

A háború margójára: így vélekednek az európaiak az unióról

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az európai közvéleményben – ezt mutatják az Európai Parlament 2022 tavaszi Eurobarométer felmérésének eredményei.

2022.06.22. 09:37

Hónapokkal az oroszok visszavonulása után is holttestekre bukkannak Kijev környékén

Az orosz katonák áprilisban ott hagyták Kijevet és környékét, egykori ellenőrzési pontjaik közelében azonban mindmáig újabb és újabb holttestekre bukkannak az ukránok.

2022.06.22. 08:36

Halálbüntetéssel fenyegetik az Ukrajnában elfogott amerikaiakat – Washington reagált

Megdöbbentő, hogy a két Ukrajnában az orosz erők által elfogott amerikai férfit Moszkva szerint halálbüntetéssel sújthatják – fogalmazott sajtótájékoztatóján az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

2022.06.22. 07:22

Több mint tízezren érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6314 ember lépett be kedden Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4097-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 218 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Vonattal 227 ember, köztük 80 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre kedden. (MTI)

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×