INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

ukrajna

háború

oroszország

luhanszki népköztársaság

Ukrán katona felkészül az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án.

A luhanszki milícia körbezárta több település ukrán erőit

Infostart / MTI

Teljesen bekerítette a Zolotében és Hirszkében lévő ukrán erőket a "Luhanszki Népköztársaságban" a helyi "népi milícia" és az orosz hadsereg - jelentette ki Andrej Marocsko, a milícia alezredese a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva.

Marocsko azt is mondta, hogy hamarosan körülzárják a liszicsanszki-szeverodonyecki csoportosulást is. Szerda délután Ramzan Kadirov csecsen vezető azt ígérte, hogy "hamarosan" elhangzik majd a bejelentés Liszicsanszk bevételéről és megtisztításáról.

Ivan Filipponyenko, a luhanszki milíca szóvivője a Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy Liszicsanszk teljes körülzárásáról még korai beszélni, de az Zolote, Hirszke és Liszicsanszk közé sikerült éket verni, így több, egymástól elszigetelt ellenállási góc jött létre. Állítása szerint "operatív bekerítésbe" került Luhanszkban katonák kisebb csoportjai kapcsolatba léptek az orosz hadsereggel, hogy a megadásról tárgyaljanak, de, mint mondták, a záró alakulatok nyilvánosan kivégzik azokat, akiket rajtakapnak, hogy fegyverletételre készülnek.

Korábbi luhanszki közlés szerint Zolotében és Hirszkében mintegy 1300, a tőlük északabbra fekvő Liszicsanszkban pedig 5-7 ezer ukrán és külföldi fegyveres lehet.

Marocsko azt is állította, hogy a körülzárt települések közelében a szakadár és orosz erők külföldi zsoldosok egy csoportját számolták fel,

értékes külföldi eredetű "trófeákat" zsákmányoltak és hasznos hírszerzési információkhoz jutottak.

Mint mondta, az ukrán csapatok parancsba kapták, hogy az elesett társaikat tegyék felismerhetetlenné és vegyék el irataikat, hogy megnehezítsék egyebek között az elesett zsoldosok beazonosítását.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Moszkvában tanulmányozzák azt az "arrogáns" jegyzéket, amelyet London küldött a "Donyecki Népköztársaságban" halálra ítélt brit zsoldosokkal kapcsolatban. Mint mondta, válasz egyelőre nincs.

Zaharova kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok hamarosan elismeri a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokat, miután a moszkvai amerikai nagykövetség címe a környék hivatalos átnevezése miatt a Donyecki Népköztársaság terére változott.

Az orosz ellenőrzés alá került Herszon megyében szerdán

robbantásos merényletet kíséreltek meg Jurij Turulev, Csornobajivka település katonai és polgári közigazgatásának vezetője ellen.

A tisztségviselő a mozgásban lévő gépkocsija közelében felrobbant akna repeszeitől könnyebben megsebesült. Az incidensnek más sérültje nem volt.

Herszon megye hatóságai közölték, hogy a történtek után meg fogják erősíteni a tisztségviselők személyi védelmét.

(A nyitókép illusztráció.)

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018