INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

ukrajna

háború

kijev

halott

tömegsír

háborús bűn

Civilek nejlonzsákban lévő holttesteinek azonosítását végzik rendőrök és hatósági személyek a Kijev melletti Bucsában 2022. április 6-án, mielőtt egy kijevi halottasházba szállítanák őket. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.

Hónapokkal az oroszok visszavonulása után is holttestekre bukkannak Kijev környékén

Infostart

Az orosz katonák áprilisban ott hagyták Kijevet és környékét, egykori ellenőrzési pontjaik közelében azonban mindmáig újabb és újabb holttestekre bukkannak az ukránok.

A bucsai kistérségben fekvő Zahalciban helyiek ástak fel egy mezőt, amikor egy földdel alig hogy leszórt holttestre bukkantak: a test egy kis facsoport közelében pihent. A hatóságok exhumálták a maradványokat, majd megállapították, hogy azok egy helyi lakoshoz tartoznak.

A környékbelieket hasonló esetek emlékeztetik arra, hogy szűk három hónapja még orosz katonák állomásoztak a környéken. A holttestet egy általuk használt ellenőrzési pont közelében találták meg, feltehetően az ellenőrző pontot kontrolláló katonák végezhettek vele a The Guardian cikke szerint.

Az oroszok kíméletlenül gyilkoltak

"Minden jel arra utal, hogy ezt a férfit orosz katonák gyilkolták meg. Több holttestet is találtunk az ellenőrzőpontok környékén ezen a területen. Úgy gondoljuk, hogy ez az ember hazafelé tartott, amikor lelőtték" – mondta Vjacseszlav Cziljurik, a helyi rendőrségi egység vezetője.

Az exhumálás során a földből kiemelkedő test mellkasán lőtt seb látható: valószínűleg ez lehetett a halál oka.

A halott férfin télikabát van, ami arra utal, hogy március végén, április elején ölhették meg.

Zahalcit, akárcsak a környékbeli falvakat, nagyjából egy hónapon át uralták az oroszok.

"A legtöbb gyilkosságot nem sokkal visszavonulásuk előtt követték el. Kiveszett belőlük akkorra minden emberség" – mondja Cziljurik.

Sokan keresnek eltűnt rokonokat

A halott férfinál nem találtak személyazonosító okmányokat, mindössze egy e-cigaretta volt a zsebében. Miközben testét kiemelték a földből, egy helyi asszony érkezett lélekszakadva a mezőre: unokaöccse hónapokkal ezelőtt eltűnt,

azt akarta tudni, a test lehet-e az övé.

Tatyjana Ivanova fotót is mutatott rokonáról a katonáknak, de hamar kiderült, hogy testmagassága és súlya alapján sem lehet övé a test.

"Viktor hónapokkal ezelőtt tűnt el. Tudni akarom, mi történt vele" – mondja a nő, mielőtt távozik.

Így nem tér vissza az élet a régi kerékvágásba

A Kijev környéki erdőkön és mezőkön a hasonló jelenetek általánosak idén nyáron: júniusban egy hét testet tartalmazó tömegsírt is felfedeztek. A benne fekvőket halálra kínozták. Cziljurik azt mondja, akik ilyet tettek, nem emberek, hanem állatok.

Az exhumálás után halottasházba vitték a férfi testét, ahol megállapítják a halál pontos okát, valamint DNS-mintát vesznek.

Hasonló esetek százairól készülnek dossziék Kijev környékén – Ukrajna a háborús bűnöket számon akarja kérni Oroszországon.

Ez azonban nem tudja visszaadni a Zahalci környékén élők korábbi életét.

"Nehéz úgy élni, ha az ember a gyerekekkel való séta közben csak úgy belebotlik egy holttestbe. Az oroszok távozása óta nem tudunk magunkhoz térni" – mondta Tonya, akinek faháza arra a mezőre néz, ahol a holttestet megtalálták.

Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018