INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

mariupol

azovsztal

oroszország

ukrajna

háború

moszkva

börtön

Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült.

Moszkvai börtönbe vitték az Azov több parancsnokát

Infostart / MTI

A moszkvai Lefortovo kerület előzetes letartóztatási központjába szállították át az ukrán nacionalista Azov zászlóalj több parancsnokát - jelentette a TASZSZ hírügynökség a bűnüldöző szervektől származó információra hivatkozva.

"Több olyan Azov-parancsnokot, akik Mariupol ostromakor adták meg magukat, Lefortovóba vittek" - mondta a névtelenül nyilatkozó informátor, aki nem nevesítette, hogy kit szállítottak át a csak Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaságból" Moszkvába.

A TASZSZ egy ugyancsak meg nem nevezett, az erőszakszervezetekben szolgáló illetőre hivatkozva azt írta, hogy az Azov parancsnokhelyettesét, Szvjatoszlav Palamart és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnokát, Szerhij Volinszkijt szállították át Oroszország területére, vizsgálati intézkedések céljából.

A Donyec-medencéért vívott háborút megelőzően Palamar részt vett a "narancsos forradalomban", amely 2004 novembere és 2005 januárja között zajlott le Ukrajnában, majd 2014-ben a kijevi harcokban is. Mielőtt megadta magát az Azovsztal acélműben, többször fogadkozott, hogy az utolsó emberig harcol, de a TASZSZ szerint az első parancsnokok egyike volt, aki elhagyta a létesítményt.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az Azovsztalban kapitulált ukrán katonák közül Volinszkij az egyetlen tiszt, akiről a megadás után újságírók videofelvételt készítettek. 2014-ben, amikor a Krímben szolgált, egysége az orosz csapatok engedélyével fegyvertelenül hagyhatta el a félszigetet. Az Azov több más tagjával együtt gyakran tett nyilvános nyilatkozatokat, egyebek között az amerikai elnököt, a pápát és brit kormányfőt felszólítva, hogy szervezzék meg az Azovsztalban bekerítettek evakuálását.

A TASZSZ úgy tudja, hogy több mint ezer olyan ukrán katonát szállítottak Oroszországba vizsgálati célból, akik Mariupolban adták meg magukat.

A hírügynökség a bűnüldözési szervektől úgy értesült, hogy hamarosan újabbakat fognak oda átvinni, hogy egyebek között szembesítést végezzenek el a részvételükkel. Jelenleg több mint százan lehetnek az orosz fővárosban, köztük olyan külföldi zsoldosok is, akik az Azovsztalban adták meg magukat.

Az orosz védelmi minisztérium szerint május 16-tól kezdődően 2439 Azov-tag és ukrán katona tette le a fegyvert és adta meg magát, az acélműben. Május 20-án az orosz katonák teljesen "felszabadították" az Azovsztal területét.

(A nyitóképen: Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án.)

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018