eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló, az Európai Unió területén érvényben lévő utazási korlátozásokat érintő változásokról Brüsszelben 2021. november 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Didier Reynders: a bizottság új magyar kérdéseket is figyelemmel kísér

Magyarországon rendben zajlottak le az áprilisi parlamenti választások, a választóknak egyértelmű lehetőségeket biztosítottak a demokráciában való részvételre, azonban az aggályok továbbra is fennmaradtak, különösen a média részrehajlása és a választási kampány nem átlátható finanszírozása miatt - jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos hétfőn, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásmegfigyelési küldöttségének előzetes jelentésére hivatkozva.

Az uniós biztos az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői tanácskozását lezáró sajtókonferencián elmondta: a 7-es cikk szerinti eljárás részeként a magyar jogállamiság helyzetéről tartott hétfői meghallgatáson a miniszterek megvitatták a magyar alkotmányos és választási rendszer működésével, a bírósági rendszer függetlenségével kapcsolatos kérdéseket.

Szó esett továbbá a korrupció és az összeférhetetlenség magyarországi viszonyairól, a szólás- és egyesülési szabadságról, valamint "a gyermekek nevelésével kapcsolatos törvényről és annak következményeiről a magyarországi LMBTI-közösségre nézve".

Mint mondta, a magyar médiával kapcsolatban továbbra is aggályos a médiaszabályozó hatóság függetlensége, amelynek tagjait a kormánypárt nevezi ki. Megemlítette, hogy a Médiatanács megtagadta a Klub Rádió műsorszolgáltatási engedélyének megújítását, amely egy folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás tárgya.

Reynders üdvözölte, hogy Magyarországon emelkedett a bírák és ügyészek fizetése, valamint pozitív fejleményként értékelte azt a januárban hatályba lépett új törvényt is, amely kártérítést biztosít a késedelmes polgári eljárásokért.

Az uniós biztos hozzátette, hogy a bizottság figyelmet fordít a közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálatával kapcsolatos legújabb fejleményekre, valamint a veszélyhelyzet jogi keretének kormányzati alkalmazására. Ezenkívül felhívta a figyelmet az Alaptörvény tervezett tizedik módosítására, amely humanitárius katasztrófára és a szomszédos országban zajló háborús konfliktusra vonatkozóan bővítené a vészhelyzetek körére vonatkozó passzust.

"Sajnos nem tudok pozitívabb fejleményekről beszámolni a magyar jogállamisággal kapcsolatban, de hangsúlyozhatom, hogy a bizottság kész együttműködni a magyar hatóságokkal a felvetett kérdések megoldása érdekében" - szögezte le Reynders.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×