eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Berlin, Germany - May 09:  Olaf Scholz (SPD), Federal Chancellor, meets Emmanuel Macron, President of the French Republic for a talk in the Federal Chancellery, on May 09, 2022 in Berlin, Germany. (Photo by Felix Zahn/Photothek via Getty Images)
Nyitókép: Felix Zahn/Photothek via Getty Images

Scholz és Macron örül, hogy nem lett rosszabb a helyzet

A francia-német duó több kezdeményezésre készül.

Eredmény, de messze nem elég, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mélyítette tovább az Ukrajna elleni támadással háborúvá szélesedett orosz-ukrán konfliktust a náci Németország felett aratott győzelem évfordulója alkalmából Moszkvában elmondott beszédével - mondta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő.

A német kormányfő és a második ciklusának első külföldi útján Berlinbe látogató francia elnök a találkozójuk után tartott tájékoztatón egyaránt kiemelte, hogy az újabb "eszkaláció" elmaradása csekély eredmény, jóval többre, mielőbb fegyvernyugvásra és a kétoldalú tárgyalások folytatására van szükség a konfliktus rendezéséhez.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyinnak ki kell vonnia az összes orosz katonát Ukrajnából. Hozzátette, hogy

orosz "békediktátummal" nem lehet befejezni a háborút.

Emmanuel Macron aláhúzta: Ukrajna támogatása azt szolgálja, hogy az ország a "saját feltételeinek" megfelelő, szuverenitását és területi integritását biztosító megállapodással zárhassa le a konfliktust.

Mindkét vezető szólt arról is, hogy Németországnak, Franciaországnak, illetve az Európai Uniónak a háború után is fontos szerepe lesz, méghozzá a leendő békemegállapodás betartását garantáló partnerekként, és Ukrajna újjáépítésének résztvevőjeként.

A német kancellár a franciaországi elnökválasztással kapcsolatban örömtelinek nevezte, hogy továbbra is Emmanuel Macronnal dolgozhat együtt. Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a francia-német partnerség fontosabb, mint valaha. Hozzátette: fontos jelzésnek tarja, hogy Emmanuel Macron az újraválasztása után elsőként Berlinbe látogatott. Ez világosan megmutatja, hogy Franciaország és Németország túllépett a korábbi szakadékokon, és most már egyetértenek abban, hogy miként lehet megoldani a súlyos nemzetközi konfliktusokat - fejtette ki Olaf Scholz.

Emmanuel Macron jelezte, hogy

a francia-német duó egy sor kezdeményezésre készül,

terveznek a többi között csúcstalálkozót a Nyugat-Balkán EU-csatlakozásra törekvő országaival. Olaf Scholz ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy tisztázni kell a csatlakozási folyamat körüli ügyeket, és meg kell találni a módját annak, hogy ne csalódottság váltsa fel az uniós tagság megszerzésére irányuló határozottságot és bátorságot.

Emmanuel Macron a berlini tájékoztatón is ismertette röviden az EU jövőjéről 2021 áprilisában az EU-s polgárok bevonásával folytatott konferenciasorozat hétfői strasbourgi záró tanácskozásán kifejtett elképzelését, miszerint létre kell hozni egy olyan politikai közösséget Európában, amely nemcsak az EU-tagokat fogja össze, hanem a földrész összes demokratikus országát. Megjegyezte, hogy az EU-ból kivált Egyesült Királyság is otthonra lelhet ebben a közösségben. Olaf Scholz aláhúzta, hogy roppant érdekesnek tartja a javaslatot, és tárgyalnak róla francia partnerével.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×