eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő dolgozó mintát vesz koronavírus-teszteléshez Pekingben 2022. április 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Pekingben beindult a pánikvásárlás, hiányoktól tartanak a helyiek

Hétfőn megrohamozták az élelmiszerboltokat a pekingiek, miután 3,5 millió lakost tesztelni hívtak be a hatóságok.

Péntek óta 47 tünetes esetet találtak a városban, melyek közül 26 ugyanabban a pekingi kerületben következett be. Hétfőn összesen 19 esetre bukkantak a fővárosban, közülük 14 volt tünetes a BBC cikke szerint.

"A jelenlegi pekingi járvány eddig ismeretlen forrásokból terjed és gyorsan fejlődik" - mondta egy önkormányzati tisztviselő.

Egy kerületre fókuszálnak jelenleg

Chaoyangban több mint tucatnyi épületet zártak le: ebben a negyedben található számos nagykövetségi épület és nemzetközi vállalkozás is.

"Chaoyang kerület most a világjárvány megelőzésének legfőbb fókuszpontja.

A pandémiás intézkedésekkel nem lehet egy napig sem várni.

Az összes veszélyeztetett helyszínt és az ezekben az esetekben érintett személyeket még aznap ellenőrizni kell" - mondta a város kommunista pártjának vezetője, Csaj Csi a New York Times szerint.

A tesztelés már meg is kezdődött a városban, mely hétfőn a szokottnál csendesebb arcát mutatta. Az átlagos várakozási idő a tesztekre kevesebb mint egy órás volt. A hatóságok remélik, nem kell megismételniük a sanghaji intézkedéseket: itt vonakodva vezették be a részleges lezárásokat, végül a teljes várost le kellett zárniuk.

Elkerülnék a sanghaji eseményeket

A negyedik hete tartó sanghaji lezárás jelentős élelmiszerhiányt és szállítási késedelmeket eredményezett, ami nagyrészt az útlezárásoknak és a túl kevés kézbesítőnek volt betudható. Pekingben épp ezért a lakosok a szupermarketekbe özönlöttek, hogy feltöltsék élelmiszerkészleteiket.

A nagy élelmiszerláncok extra készleteket rendeltek, hosszabb nyitva tartással működnek és az élelmiszerkiszállítással foglalkozó vállalkozások is készülnek a kihívásokra.

A közösségi médiában sokan írnak arról , hogy készleteket halmoznak fel: egy felhasználó azt írta, a járvány kezdete után most először érzi ennek szükségét, egy másik pedig arról számolt be, hogy a vásárlók arra várnak kocsijaikkal, hogy a teherautók lerakodják áruikat az üzletekben.

A hatóságok szerint van megfelelő készlet

A közösségi médiában üzletek üres polcairól készült felvételek is keringenek, miközben az angol nyelvű állami média azt az üzenetet közvetíti, hogy Peking minden eshetőségre felkészült és elegendő készlettel rendelkezik. A Chaoyang kerületben végzett tömeges tesztelések döntik el, hogy szükség lesz-e. lezárásra.

A főváros számos fitneszstúdiója és edzőterme törölte az órákat vagy bezárt, és szigorították a városba történő belépés feltételeit is: 48 óránál nem régebbi negatív tesztet követelnek meg ahhoz. Sanghajban közben nem javul a helyzet: most már halálos áldozatokról is érkeznek jelentések, vasárnap 51-ről, ám a valós szám ennél feltehetően jóval magasabb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×