eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Központi Katonai Bizottság elnöke a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából odaítélt kitüntetések átadási ünnepségén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi

A szigorú Covid-politika töri meg a megugró kínai növekedést

A kínai gazdasági felülmúlta a várakozásokat az első negyedévben. A növekedési adat ellenére a közgazdászok nehéz időkre számítanak a Covid-lezárások miatt, amelyek az év első három hónapjában csak részben hatottak a gazdaságra.

Kína gazdasága az első negyedévben a tervezett 4,4-hez képest 4,8 százalékkal nőtt éves szinten – derült ki a hivatalos adatokból. Ez a jó hír. A rossz viszont az, hogy pekingi zéró-Covid-politika és az ukrajnai háború miatt a kínai gazdasági hamarosan behúzza a kéziféket.

Kína ipari termelése 5 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz képest, míg a kiskereskedelmi forgalom 3,5 százalékkal visszaesett.

Bár a vártnál erősebb adatok növelik Peking kilátásait arra, hogy elérje a 2022-re kitűzött ambiciózus 5,5 százalékos növekedési célt, a „jó számok” csak egy kis időszakot fednek le.

"A legrosszabbat még nem vettük figyelembe"

– mondta Carlos Casanova, a hongkongi UBP ázsiai vezető közgazdásza az Al Jazeerának azzal kapcsolatban, hogy a biztató adatok nem tükrözik a szigorú sanghaji lezárást. Ez egyrészt élelmiszerhiányt okozott a lakosoknak, másrészt a világra is kihat, mert leálltak a gyárak és szinte megbénult a metropolisz nemzetközi kikötője.

"A januári-februári aktivitás erősebb volt a vártnál. A jelentős külső kereslettel együtt ez segített megtámogatni a feldolgozóipart. A lezárások hatását azonban már láthatjuk a zsugorodó márciusi kiskereskedelmi forgalomban. Arra számítunk, hogy áprilisban és májusban visszaesik az aktivitás, ami a második negyedévi növekedést is hátráltatni fogja" – tette hozzá Casanova.

Bár Hszi Csin-ping kínai elnök kizárta az úgynevezett dinamikus nulla-Covid stratégiától való elfordulást,

kínai illetékesek megkongatták a vészharangot a gazdaságot fenyegető növekvő kockázatok miatt.

A Gavekal befektetési kutatócég friss elemzése szerint Kína gazdaságilag legfontosabb 100 városa közül 87-ben van érvényben valamilyen Covid-korlátozás és az ellenőrzések intenzitása egyre nő.

A múlt héten Li Ko-csiang kínai miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „sürgető” a gazdaság helyzete – ez volt a harmadik ilyen figyelmeztetése egy héten belül. Kedden a Kínai Központi Bank extra pénzt pumpált a gazdaságba azzal, hogy csökkentette a kötelezően tartandó betétösszegek mértékét.

Peking a tavalyi évben 8,1 százalékos GDP-növekedésről számolt be, míg az idei évre, márciusban 5,5 százalékos célt tűzött ki.

Sok közgazdász szkeptikus, hogy elérhető-e a cél, mivel a folyamatos zárlatok és az ukrajnai háború nyomasztja a keresletet. Márciusban a kínai gyárak tevékenysége két éve a leggyorsabb ütemben csökkent, a járműeladások pedig közel 12 százalékkal estek vissza éves szinten.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×