eur:
390.04
usd:
364.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A drónfelvételről készült dátum nélküli, először Alekszandr Hodakovszkij, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka, majd a Mariuopli városi tanács által közzétett képen füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről légicsapások következtében a kelet-ukrajnai Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mariuopli városi tanács

Több mint egymillió ukrán tért haza a háború kezdete óta – a háború hírei percről percre

Újabb ultimátumot szabtak az orosz erők, miközben több ezer civilt próbálnak kimenekíteni Mariupolból. Volodimir Zelenszkij újra nyugati fegyvereket kért.

2022.04.20. 23:00

Charles Michel: Az EU mindent megtesz, hogy Ukrajna megnyerje a háborút

A politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy rendkívül nehéz lesz megváltoztatni a Kreml viselkedését. Az ENSZ-főtitkár nagy körutat tenne.

2022.04.20. 21:59

Orosz, ukrán és lett művészeket is távol tart a MITEM-től a háború

Az előadások mellett így is lesznek szakmai programok, színésznövendékek workshopjába is be lehet kukucskálni.

2022.04.20. 21:45

Letölthető, használható az új "Menedekes" mobilapplikáció

Szerdától elérhető az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) Menedekes elnevezésű ingyenes mobilapplikációja.

2022.04.20. 20:58

Több mint egymillió ukrán tért haza a háború kezdete óta

Összesen 1,1 millió ukrán tért vissza hazájába a február 24-i orosz invázió kezdete óta - közölte szerdán Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője. Február 24. óta 1,1 millió polgártársunk lépett be Ukrajnába - mondta sajtótájékoztatóján Demcsenko.

A szóvivő arra nem tért ki, hogy milyen arányban tértek vissza azok az ukránok, akik az invázió elől menekültek, illetve azok, akik a háború előtt külföldön éltek.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester felszólította a lakosokat, hogy egyelőre ne térjenek vissza. Helyi médiumok becslése szerint ennek ellenére feltehetően mintegy ötvenezren térnek vissza a fővárosba. A harcok csúcspontján a főváros 2,8 millió lakosának felét evakuálták.

A konfliktus előtt a Kijev ellenőrzése alatt lévő ukrajnai területeken 37 millióan éltek, nem számítva a 2014-ben Oroszország által bekebelezett Krím félszigetet, sem az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeket. (MTI)

2022.04.20. 20:06

Drágulnak a termékek Oroszországban

Az orosz statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy a termelői árak 5,9 százalékkal nőttek februárhoz képest, amikor 3,9 százalékos emelkedést mértek, éves összevetésben 26,7 százalékkal nőttek a termelői árak a februári 23,5 százalék után.

Oroszországban tavaly 28,5 százalékkal, 2004 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak a 2020. évi 3,6 százalékos növekedés után.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy az orosz gazdasági minisztérium számításai szerint az április 15-ével záródott héten az éves infláció 17,62 százalékra gyorsult az egy héttel korábbi 17,49 százalékról. (MTI)

2022.04.20. 18:58

Oroszország új interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt - videó

Vlagyimir Putyin szerint a Szarmat képes legyőzni minden modern rakétavédelmi eszközt.

2022.04.20. 17:40

Eldőlt: Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz teniszezők Wimbledonban

A szervezők úgy érezték, nem volt más lehetőség.

2022.04.20. 17:30

Félnek elhagyni Mariupolt a helyiek, információik sincsenek

Üzent a még mindig az ostromlott városban tartózkodó civileknek a polgármester. Egy Mariupolból menekült férfi is beszámolt a helyiek korlátozott lehetőségeiről és létező félelmeiről is.

2022.04.20. 17:21

Már ötmillió fölött jár az Ukrajnából elmenekültek száma

Az ENSZ menekültügyi ügynökségének legfrissebb adatai azt mutatják, hogy már 5,03 millió ember hagyta el Ukrajnát a háború kitörése óta. Az UNCHR szerint további 7 millióan vannak azok, akik elhagyták lakhelyüket, de Ukrajna területén maradtak.

  • A legtöbben, több mint 2,8 millióan Lengyelország felé menekültek el.
  • Április 19-ig 471 080 menekült érkezett Magyarországra.
  • 12,65 millió olyan embert fenyegetnek közvetlenül az összecsapások, akik háborús övezetekben ragadtak vagy nem tudnak elmenekülni.

2022.04.20. 16:18

NATO-szövetségesek segíthetik a mariupoli menekítést?

"Van némi remény arra, hogy az oroszok lehetővé teszik" a civilek és sebesült katonák biztonságos kijutását Mariupolból – mondta a CNN-nek az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy ha ez megtörténik, akkor "a NATO-szövetségesek részt vesznek benne”. Ám az oroszokon múlik, hogy biztosítsák a biztonságos áthaladást – figyelmeztetett Victoria Nuland politikai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

2022.04.20. 15:22

Annalena Baerbock: a háború csak ukrán győzelemmel zárulhat

A bucsai mészárlás egyértelművé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúnak csak az ukránok győzelme vethet véget - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Rigában lett kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán. Leszögezte: Németország kész közép- és hosszú távon is katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, legyen szó három hónapról vagy három évről.

Berlin egymilliárd eurót bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy Ukrajna összetettebb fegyverrendszereket szerezzen be, amelyeket aztán hosszú távon használhat, és Németország kész biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges képzést. Baerbock megjegyezte: Berlin több katonai szállítmányt - egyebek között Stingereket és páncéltörő rakétákat - küldött már Ukrajnába, amelyekről nem beszélt nyilvánosan. Mindezek viszont még nem teszik Németországot a háborúban részt vevő féllé. (MTI)

2022.04.20. 15:06

Agyő, vízumkedvezmények

Megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a legtöbb európai állam, köztük az uniós tagországok állampolgárai számára biztosított vízumkedvezmények eltörléséről szóló törvényjavaslatot. A hetedik cikk értelmében a kedvezmények visszaállításáról az orosz elnök dönt. A törvény a hivatalos kihirdetésének napján lép hatályba.

A dokumentum vízumkötelezettséget vezet be az EU-tagállamok, Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Emellett megszűnnek a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az említett országok újságírói számára biztosított vízumkedvezmények is.

Oroszország szigorítani fogja a "barátságtalan" országokból érkező újságírókra vonatkozó beutazási szabályokat is, válaszul arra, hogy az EU és a hozzá csatlakozott országok megnehezítették az Oroszországi Föderációból érkező üzletemberek számára a vízum beszerzését.

A "barátságtalan" országokból érkező újságírók egyszeri belépésre jogosító vízumot kapnak majd, és a vízumdíj is emelkedik. (MTI)

2022.04.20. 14:07

Lejárt a mariupoli ultimátum

Nem adták meg magukat a körbezárt ukrán harcosok.

2022.04.20. 13:55

Több helyről is kapott fegyvereket Ukrajna

Az Egyesült Államok vadászgépeket küldött, Norvégia pedig légvédelmi rakétákat.

2022.04.20. 13:09

Nőtt a NATO-tagság támogatottsága Csehországban

Megugrott a NATO-tagság támogatottsága Csehországban - derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet március végén, április elején készített országos felméréséből.

Csehország NATO-tagságát a felmérés szerint a megkérdezettek 78 százaléka támogatja, tíz százalékkal többen, mint 2020 szeptemberében. 1994 óta ez a legmagasabb arány.

Figyelemre méltó, hogy a NATO-tagság határozott támogatóinak aránya a két év alatt 30 százalékról 47 százalékra emelkedett - mutattak rá a felmérés készítői. Az ukrajnai háborúval összefüggésben a csehek 34 százaléka súlyosnak tartja Közép-Európa biztonsági helyzetét, míg kilenc százalék szerint a régiót semmiféle konfliktus nem fenyegeti. A többség, a megkérdezettek 58 százaléka, úgy látja, hogy Közép-Európa biztonsági helyzete általában véve jónak mondható, de a háborús konfliktus veszélye jelenleg fennáll.

A megkérdezettek 57 százaléka az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatban a Nyugat álláspontját osztja, szerintük a háború kirobbanásának felelőse egyértelműen a Vlagyimir Putyin elnök vezette orosz rendszer. Oroszország mellett határozottan csak a megkérdezettek négy százaléka állt ki.

Másfelől a csehek egyharmada bizonytalan a helyzet megítélésében, sem az ukrán, sem az orosz álláspontnak nem tudnak teljes mértékben hinni - derült ki a felmérésből. (MTI)

2022.04.20. 12:28

Moszkva megállapodástervezetet adott át az ukránoknak

Várjuk a választ - közölte a Kreml szóvivője.

2022.04.20. 11:40

Moszkva figyelmeztette a finneket és a svédeket a NATO-csatlakozás következményeire

Az orosz külügyi szóvivő szerint már nem bíznak az ukrán tárgyalófélben.

2022.04.20. 11:38

Több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

Kedden 361, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 107-en töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal a honlapján.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - írták. (MTI)

2022.04.20. 11:22

Magyar ezredes a háborúról: mind a két fél versenyt fut az idővel

A szakértő szerint hamarosan véget érhet Mariupol orosz ostroma, utána ülhet "arcvesztés nélkül" tárgyalóasztalhoz Vlagyimir Putyin.

2022.04.20. 10:36

Kijevbe utazott az Európai Tanács elnöke

Charles Michel Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytat megbeszélést.

2022.04.20. 10:27

Kiszerválnák az orosz teniszezőket Wimbledonból

Több topjátékost érinthet a lépés.

2022.04.20. 09:41

Nyugati fegyvereket kér Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint már megnyerték volna a háborút, ha megkapnák a szükséges fegyvereket a nyugati hatalmaktól.

"Igazságtalan, hogy Ukrajnának továbbra is el kell kérnie azt, amit partnerei évek óta tárolnak valahol. Ha megvannak azok a fegyverek, amelyekre Ukrajnának most szüksége van, ha megvan a lőszer, amire szükségünk van, akkor erkölcsi kötelességük segíteni, elsősorban a szabadság védelmében segíteni" - mondta. (BBC)

2022.04.20. 09:32

Újra van kapcsolat Csernobillal

Helyreállt a kommunikáció az erőmű és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség között.

2022.04.20. 09:02

Több ezer civilt próbálnak kimenekíteni Mariupolból

A fegyverletételi ultimátummal együtt megpróbálnak humanitárius folyosót nyitni az ostromlott városból.

2022.04.20. 07:11

Új ultimátumot adtak Mariupol védőinek

Volodimir Zelenszkij azt mondta, a lehető legsúlyosabb a helyzet a tengerparti városban. Egy parancsnok szerint már csak óráik lehetnek hátra az ukrán védőknek.

2022.04.20. 06:03

Külföldi katonák ukrán zubbonyban: erre nagyon régen volt példa

Vizi Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, Nemzetközi Jogi Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×