eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla
A drónfelvételről készült dátum nélküli, először Alekszandr Hodakovszkij, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka, majd a Mariuopli városi tanács által közzétett képen füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről légicsapások következtében a kelet-ukrajnai Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mariuopli városi tanács

Magyar ezredes a háborúról: mind a két fél versenyt fut az idővel

A szakértő szerint hamarosan véget érhet Mariupol orosz ostroma, utána ülhet "arcvesztés nélkül" tárgyalóasztalhoz Vlagyimir Putyin.

Sajtóhírek szerint az orosz hadsereg körülzárta a mariupoli Azovsztal vas- és acélgyárat, ahová a város utolsó, még harcoló védői húzódtak vissza.

Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője az InfoRádióban elmondta, 11 hektárnyi körbezárt területről van szó.

"Jelenleg 2000-2500 harcosa lehet ott az Azov-ezrednek, illetve a 36. tengerészgyalogos dandár megmaradt erőinek, főként csecsen csapatok és az orosz különleges erők próbálják ezt a területet támadni" - részletezte Resperger István.

Egy acélgyár területén rengeteg fedezék, létesítmény van, a védők előnye ebből következően nagy lehet, arról nem is beszélve, hogy

a terület alatt egy hétszintes pincerendszer húzódik,

az ezredes megfogalmazása szerint "elég hosszú idő egy ilyet bevenni".

"Nagyon erős tüzérségi, repülőcsapásokat mértek az orosz erők, először alkalmaztak egy bizonyos stratégiai bombázót is az Azovsztal területén. Hosszú napokig tarthat még a támadás. Az oroszok kicsit pozitívabban látják, szerintük egy-két nap alatt a kezükre kerülhet. Az a nagy kérdés, hogy logisztikailag hogy van ellátva az ott lévő 2500 harcos lőszerrel, élelemmel. Lehet, hogy fel tudtak halmozni lőszert, de nagyon messze vannak az ukrán csapatok innen, nem tudják felszabadítani a teljesen körbezárt várost" - folytatta Resperger István.

Hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az acélgyár elesik, arról azt mondta, megvalósul az az orosz elképzelés, hogy

a Krím, Herszon, Donyeck és Luhanszk egybefüggő területként kapcsolódik össze Oroszországgal,

az itt felszabaduló erőket pedig Donyeck térségében tudják bevetni azért, hogy az ott még meglévő 8-10 dandárnyi ukrán erőt egy "harapófogóba", "anakondagyűrűbe" fogják.

"A cél: Harkiv irányából, illetve a déli területekről induló támadással az ott lévő ukrán erőket körbevenni és egy győzelmet felmutatni, akkor tud arcvesztés nélkül tárgyalóasztalhoz ülni Vlagyimir Putyin" - magyarázta.

De vége lesz-e ekkor a háborúnak? Resperger István szerint ez hosszabb folyamat lesz.

"Kijelölnek egy tűzszüneti időpontot, megjelölnek egy tűzszüneti vonalat, onnan vissza kell vonni a csapatokat, elkezdődik egy tárgyalássorozat szakértőkkel, és

semleges megfigyelőket telepítenek a tűzszüneti vonalba.

Maga a békeszerződés kidolgozása is több hónap; dolgoznak már rajta katonai, gazdasági vonatkozásban, de hogy ki mit fogad el, az nagy kérdés" – fejtette ki az NKE tanszékvezetője.

Resperger István szerint nem Mariupol eleste, inkább az ukrán haderő donyecki-luhanszki állapota lehet az, ami ukrán oldalról a békekötést sürgetheti, illetve az ország általános kimerültsége.

"Hiába érkeznek a fegyverszállítmányok, mind a két fél versenyt fut az idővel. Itt már nincs győztes, Ukrajnát nagyon nagy gazdasági kár érte" - összegzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×