eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Megrongálódott és kiégett járművek az Iljics Acél- és Vasművek területén, miközben füst száll fel az Azovsztal acélgyár területéről Mariupolban 2022. április 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alexei Alexandrov

Új ultimátumot adtak Mariupol védőinek

Volodimir Zelenszkij azt mondta, a lehető legsúlyosabb a helyzet a tengerparti városban. Egy parancsnok szerint már csak óráik lehetnek hátra az ukrán védőknek.

Az orosz védelmi minisztérium újabb ultimátumot szabott a Mariupolt védő erőknek, akik az Azovsztal acélipari gyárba vették be magukat: moszkvai idő szerint szerdán 14 óráig, magyar idő szerint 13 óráig tehetik le a fegyvert. Kedden is hasonló ajánlatot tettek, azzal egy ukrán harcos sem élt orosz közlés szerint.

A mariupoli önkormányzat közben azt közölte, hogy hiába szállták meg az orosz csapatok a várost, teljesen még nem tudták átvenni az irányítást.

Az Azovsztal gyárban több száz ukrán és külföldi harcos mellett civilek is lehetnek a hírek szerint.

Közben egy ukrán tengerészgyalogos brigád parancsnoka kétségbeesett üzenetet tett közzé Mariupolból. Szerhij Volina videójában arról beszél, hogy az ellenség tízszeres túlerőben van, és az utolsó napok, ha nem órák következnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy a Donbasz és Harkiv elleni orosz támadások jelentősen erősödtek. Mariupolban a lehető legsúlyosabb a helyzet – mondta.

„Az orosz hadsereg akadályoz minden olyan erőfeszítést, amely humanitárius folyosók megszervezésére és népünk megmentésére irányul. Az áttelepített mariupoli lakosok legalább tízezreinek sorsa ismeretlen” – emelte ki az orosz elnök éjszakai beszédében.

Az orosz erők elfoglalták a 18 ezres Kreminna városát Kelet-Ukrajnában. Ez az első település, amit el tudtak foglalni keleten az invázió során.

Az ukránok viszont ellentámadásokat hajtottak végre az éjszaka, és eredményt is értek el,visszafoglalva Marjinka városát Donyeck megyében.

A brit védelmi minisztérium szerint bár az orosz csapatok folyamatosan nyomulnak előre, továbbra is környezeti, logisztikai és technikai kihívásokkal küzdenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×