eur:
392.81
usd:
367.82
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 17: A view of damaged buildings in the Ukrainian city of Mariupol under the control of Russian military and pro-Russian separatists, on April 17, 2022. (Photo by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

Több ezer civilt próbálnak kimenekíteni Mariupolból

A fegyverletételi ultimátummal együtt megpróbálnak humanitárius folyosót nyitni az ostromlott városból.

Humanitárius folyosót nyitnak Mariupolból, hogy a nők, gyerekek és idősek elhagyhassák a várost – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A civileknek helyi idő szerint 14 órakor kell gyülekezniük, és Zaporizzsjába szállítják őket. A tervek szerint hatezer embert evakuálnak az ostromlott városból 90 busszal. Vagyim Bojcsenko polgármester szerint még 100 ezer civil tartózkodik Mariupolban, az eddigi áldozatok száma pedig több tízezerre tehető.

Ismét megadást ajánlott az orosz védelmi minisztérium a mariupoli Azovsztal vas- és acélműben körbezárt ukrán erőknek, és biztonságot ígért, feltételül szabva, hogy szerdán 14 órától – közép-európai idő szerint 13 órától – tegyék le a fegyvert.

"Az Oroszországi Föderáció vezetése garantálja az élet, a teljes biztonság és a szakszerű orvosi ellátás biztosítását mindazoknak, akik letették a fegyvert" - közölte Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője

Kijelentette, hogy ukrán fegyveres egységek tagjainak és külföldi zsoldosoknak "kivétel nélkül" fegyver és lőszer nélkül kell kivonulniuk az üzem területéről.

Orosz hírügynökségek a donyecki "népi milíciára" hivatkozva kedd éjjel arról számoltak be, hogy a nap folyamán Mariupolban 120 civil jött elő "a gyár bejárata környéki pincékből".

Szergej Orlov mariupoli polgármester-helyettes ugyanakkor arról beszélt a Sky News-nak, hogy mennyire elveszett a bizalom a két fél között.

"Ne higgyenek egyetlen orosz szónak sem. Jó lenne, ha megengednék a civileknek, hogy elhagyják az Azovsztalt, de ha ezt ötven napig nem engedték, akkor miért engednék most?"

Orlov hangsúlyozta, hogy több mint ötven van napja küzdenek az élelmiszer-, a víz- és a gyógyszerhiánnyal.

Hozzátette, hogy a város ellen folytatódtak az orosz légicsapások és hajókról is lőtték a várost.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×