eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Lerombolt lakóépület romjai a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban 2022. április 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Félnek elhagyni Mariupolt a helyiek, információik sincsenek

Üzent a még mindig az ostromlott városban tartózkodó civileknek a polgármester. Egy Mariupolból menekült férfi is beszámolt a helyiek korlátozott lehetőségeiről és létező félelmeiről is.

Még túl korai megmondani, hogy sikeres lesz-e a civileket Mariupolból kimenekítő humanitárius folyosó felállítása – fogalmazott Szergej Orlov, a város alpolgármestere a BBC-nek. Állítása szerint Ukrajna készen áll, buszokkal várja, hogy kimenekítsék az embereket az ukrán ellenőrzés alatt álló területen át, azonban a városban nincs áram és a mobiltelefonok sem használhatók, így nagyon nehéz felhívni az emberek figyelmét az evakuálási lehetőségekre.

Azt mondta, Oroszország nem erősítette meg, hogy az evakulási tervet széles körben tudatták volna csapataikkal. Orlov nem bízik benne, hogy a lakosság számára biztonságos átjárást biztosítanak az orosz és oroszbarát erők, de "ki tudja, talán ez lesz az első alkalom, hogy létrejön egy ilyen folyosó".

Mariupolban az alpolgármester szerint

az épületek mintegy 90 százaléka megsérült a támadások következtében,

és a város infrastruktúrájának 40-45 százaléka teljesen megsemmisült, és nem javítható.

A brit közszolgálati médiumnak egy volt mariupoli lakos arról beszélt, hogy

az emberek félnek elhagyni a várost, mert attól tartanak, hogy Ukrajna más részein is ugyanolyan rossz a helyzet.

"Azt hiszik, hogy ami Mariupolban történik, az mindenhol megtörténik" - mondta Roman Skyliarov a BBC World Service Newshour című műsorában. Hozzátette, a helyieknek nincsenek információik, mert nincs internet sem a városban.

Roman azt mondja, hogy ő ugyan elmenekült a dél-ukrán városból, de ismer olyanokat, akik szívesen maradnának – vannak köztük például fiatalok, és maradna a nagymamája is.

Mariupol polgármestere szerdán felszólította az ostromlott város lakóit, hogy amint lehetséges, hagyják el a várost azon a folyosón, amelyet az ukrán miniszterelnök-helyettes a nap folyamán bejelentett. Vadim Bojcsenko elmondása szerint az evakuációs oszlop Mariupoltól nyugatra haladna az orosz kézen lévő Bergyanszk városa felé, majd Tokmakon át az ukrán kézen lévő Zaporizzsja városába – írta a CNN.

A polgármester hangsúlyozta: tisztában vannak vele, sok mindent hallhattak a helyiek, azt is, hogy máshol sem jobb a helyzet, "de szeretném, ha tudnátok a legfontosabbat:

Zaporizzsjában várnak rátok. Ott biztonságban vagytok"

- üzente, és kérte, hogy a helyiek terjesszék az információt egymás között.

A polgármester szerint a korábban 400 ezer lakosú várost nagyjából 200 ezer ember hagyta el eddig, ők biztonságban vannak. (Bojcsenko egyébként már jó ideje nincs a városban, távozott Mariupolból nem sokkal a háború kitörése után.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×