eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. április 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

Fizetési fennakadásokról számolt be Vlagyimir Putyin

2050-ig tartó terveket vár az orosz elnök.

Fennakadások keletkeztek az orosz energiahordozók exportszállításaiért történő fizetésben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az olaj- és gázipar helyzetéről tartott online kormányzati tanácskozáson.

"Az orosz energiahordozók exportjáért történő fizetésben fennakadások vannak. A legbarátságtalanabb országok bankjai késleltetik a kifizetések átutalását" - mondta Putyin.

Bejelentette, hogy az orosz kormányszervek közös munkacsoportot hoznak létre az energiaexport elszámolásával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország feladatként tűzte ki az energiakereskedelemben az áttérést a nemzeti fizetőeszközre, az eurótól és a dollártól történő eltávolodás érdekében.

"A legfontosabb feladat az, hogy valutapiacunkat felkészítsük erre az átállásra, hogy bármilyen külföldi valuta a szükséges mértékben szabadon átváltható legyen orosz rubelre"

- nyilatkozott Putyin.

"Ismétlem: a megbízhatatlan, kompromittált valuták és joghatóságok elutasítása stratégiai cél hazánk pénzügyi és gazdasági biztonsága szempontjából, és fontos a külkereskedelem fenntartása és növelése, a stabil kapcsolatok kialakítása érdekében az olyan kiszámítható partnerekkel, akik hűek a szavukhoz, értékelik üzleti hírnevüket és tisztában vannak döntéseik következményeivel" - fogalmazott az orosz elnök.

Putyin március 31-én rendelte el a rubelelszámolásra történő áttérést az Oroszországgal szemben "barátságtalan" országokkal folytatott földgázkereskedelemben.

A csütörtöki tanácskozáson az elnök azt hangoztatta, hogy Oroszországnak fel kell gyorsítania az infrastrukturális projekteket, hogy a ma nyugatra irányuló olaj- és gázszállítmányokat átirányíthassák az ígéretes déli és keleti piacokra. Mint mondta, az orosz hatóságoknak, valamint a kőolaj- és gázipari vállalatoknak közösen kell megtervezniük az export-infrastruktúra bővítését az Afrikába, Latin-Amerikába és az ázsiai-csendes-óceáni térségbe történő szállítások érdekében.

Új kőolaj- és gázvezetékek építését szorgalmazta a nyugat- és kelet-szibériai mezőkről, valamint a sarkvidéki és távol-keleti orosz kikötők olajátrakodási kapacitásának kiépítését. Hangsúlyozta az északi-tengeri útvonal fontosságát is.

Elrendelte az orosz energiastratégia tervezési horizontjának 2050-ig történő kiterjesztését. Putyin szerint a dokumentumot szeptember 15-ig, a kőolaj- és gázszállítási infrastruktúra fejlesztésének hosszútávú tervét pedig június 1-jéig kell jóváhagynia a kormánynak.

Utasítást adott arra is, hogy az orosz energetikai vállalatok számára szükséges berendezések gyártására közös megrendelési csomagokat alakítsanak ki, valamint hogy a gáz- és petrolkémiai iparban az év végéig a külföldi szabványosítási és tanúsítási rendszerekről az oroszra térjenek át.

Az orosz energiastratégiának az elnöki elképzelés értelmében ki kell terjednie az orosz régiók vezetékes gázellátásának maximális szintre emelésére, a gazdaság megfizethető üzemanyaggal ellátására, valamint az energiaexport déli és keleti irányú diverzifikálására.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×