eur:
389.25
usd:
363.67
bux:
68089
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az előző hét során az újonnan azonosított, belföldi fertőzésből eredő Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

A járvány kezdete óta nem volt annyi koronavírusos Kínában, mint most

Szerdán több mint 20 ezer embernél fedezték fel a vírust.

Az ország zéró Covid stratégiáját próbára teszi az esetszámok drámai megugrása: Sanghajban, Kína legnagyobb városában és gazdasági központjában 25 millió embert utasítottak arra, hogy maradjon otthon, miközben a hatóságok küzdenek a járvány megfékezéséért, írja a MedicalXpress.

Márciusig sikerült a napi megbetegedések számát alacsonyan Kínában a kitörések helyszínén bevezetett lezárások, a tömeges tesztelések és a nemzetközi utazásokra vonatkozó szigorú korlátozások révén. Az elmúlt hetekben azonban a megbetegedések napi száma elérte a több ezret, Sanghajban pedig az omikron kezdett agresszívan terjedni.

Több tízezres kórházat hoztak létre

A városban a múlt héten lezárásokat vezettek be, ami pánikvásárlásokhoz vezetett. Tömeges teszteléseket is elrendeltek - a CCTV állami televízió szerint szerdától Sanghaj teljes lakosságát elkezdik tesztelni.

A város 40 ezer ember befogadására képes ideiglenes koronavírus-kórházzá alakítja át Nemzeti Kiállítási és Kongresszusi Központját a Hszinhua állami hírügynökség szerint. Mindez alig néhány nappal azután történik, hogy egy másik kiállítási csarnokban ideiglenes karanténközpontot állítottak fel.

Új halott nincs

Kína szerdán 20 472 fertőzést regisztrált, ami a legmagasabb szám, amit valaha közöltek - az eredeti vuhani kitörésnél is kevesebben betegedtek meg koronavírustól. A legtöbben tünetmentesen vészelik át a betegséget. Halálesetről nem számoltak be az országban.

Kínában azonban

alacsony az átoltottság, különösen az idősek körében,

így a közegészségügy és a gazdaság fenntartása közötti egyensúlyozás nehéz feladatot jelent. Sanghajban a karanténlétesítmények zsúfolásig vannak a pozitív eredményt mutató emberekkel, mivel a városi hatóságok szigorúan ragaszkodnak a protokollokhoz. Ennek része volt a fertőzött gyermekek elkülönítése negatív teszteredményt adó szüleiktől - ezt a gyakorlatot bizonyos kivételektől eltekintve felszámolták a hatóságok a nemzetközi kritikák hatására.

Élelmiszerhiány és frusztráció

Sanghajban a friss élelmiszerek hiánya és a szabad mozgás korlátozása miatt egyre nagyobb a frusztráció a lakosok körében, mivel az eredetileg rövidre tervezett lezárás most már biztosan hosszabb távon érvényben marad. Az új fertőzöttek több mint 80 százalékát tette ki.

Kína az egyik utolsó olyan ország, amely zéró Covid protokollt tart életben.

A járvány ugyanakkor egyre komolyabb gazdasági terhet jelent: a kínai gyárak termelése márciusban az elmúlt két évben tapasztalt legalacsonyabb szintre esett vissza, a szolgáltatási tevékenység pedig jelentős visszaesést szenvedett el a Caixin kínai médiacsoport független indexei szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×