eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Védőmaszkos emberek várakoznak egy sanghaji bolt előtt 2022. március 27-én. A helyi hatóságok közlése szerint Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárják, és felfüggesztik a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban.
Nyitókép: MTI/AP

Európa gazdaságának újabb csapást jelent a kínai víruskitörés

Senjangban és Sanghajban tapasztalták a legerőteljesebb esetszám-növekedést Kínában: az ország a járvány kezdete óta nem tapasztalt annyi napi friss fertőzést, mint most.

A gyorsan bevezetett, szigorú lezárások 2022 elejéig segítették Kínát abban, hogy hatékonyan akadályozza meg az új koronavírus terjedését: a mostani kitörés azonban a nagyon fertőző omikron variánsnak betudhatóan a rendelkezések ellenére is aggasztó mértékben terjed, írja a CNBC

Sanghajban március 28-án kezdődtek a vírushoz kapcsolódó lezárások: hogy ezek meddig tartanak, még senki sem tudja. Becslések szerint hetente 40 százalékkal csökken a város kikötőinek kapacitása. Bár maga a kikötők tulajdonképpen ugyanúgy működnek, mint általában, a logisztikai üzletág komoly nehézségekkel néz szembe - kevés a teherautósofőr, mivel a folyamatosan lezárások érintik őket, illetve gyakori koronavírus-teszten is át kell esniük.

A kikötőt üzemeltető cég ugyanakkor arról számolt be, hogy a dokkolás és kirakodás hatékonyabb jelenleg, mint tavaly volt: a hajóknak kevesebb mint 24 órát kellett várniuk a kikötőben.

Nagy a bizonytalanság Sanghajban

Bettina Schoen-Behanzin, az Európai Unió Kereskedelmi Kamarájának (EUCCC) sanghaji tagozatát vezető elnök szerint az egész városban erős a bizonytalanság érzése, amit az ellátási hiányok, a végtelen zárlatok és a karanténtáborokba való bekerüléstől való nagy félelem táplál.

Elmondása szerint

a városban élők azért kelnek hajnali négykor, hogy ételt tudjanak rendelni maguknak, a működési engedéllyel rendelkező vállalkozásoknak pedig buborékban kell tartaniuk dolgozóikat.

Sok helyen kempingágyakat szállítottak a munkahelyekre, hogy a dolgozók el se hagyják az üzemeket, így is minimalizálva a megfertőződés esélyét.

Az észak-kínai Shenjang városában a helyiek több mint két hete zárlat alatt vannak Harald Kumpfert, az EUCCC shenyangi részlegének elnöke szerint. A BMW vegyesvállalata a városban kezdetben fenn tudta tartani a termelést, de egy idő után le kellett állítania azt, mert az ellátási láncot nem lehetett fenntartani. Külön engedély nélkül ugyanis közúti szállítást sem lehet végezni. A Volkswagen is leállította a Sanghaj külvárosában található lerakatának működését.

A termelés sok gyártónál csökken

Az EU Kamarájának képviselői

az ellátási láncban némi fennakadást észleltek,

de összességében a koronavírusnak az ország működésre gyakorolt hatását kicsinek látják, azt azonban nem tudják, Kína vidéki területein mi a helyzet. A Citi elemzői szerint a fogyasztásra nagyobb hatást gyakorol a jelenlegi helyzet, míg a termelésre és a beruházásokra kisebbet.

Eközben ugyanakkor a gyártók több mint 80 százaléka számolt be a termelés lassulásáról vagy csökkenéséről, valamint az ellátási lánc megszakadásáról. A pekingi Amerikai Kereskedelmi Kamara a múlt héten végezte el a felmérést.

Kevesebb európai vállal munkát Sanghajban

A Covid Kínára gyakorolt hosszabb távú hatása - különösen a sanghaji zárlat fennállása miatt - a tehetségek odaáramlásának csökkenése az EU Kereskedelmi Kamara képviselői szerint. Az utazási és karanténkövetelmények már eddig is sok új külföldi munkavállalót tartottak vissza attól, hogy munkát vállaljon Kínában.

Sanghaj a külföldi vállalkozások egyik központja volt az országban, a város kultúrájának és a sok nemzetközi iskolának és kórháznak köszönhetően. Becslések szerint megfeleződött az itt dolgozó európaiak száma, és nyárig újra megfeleződhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×