eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Szenet sem kérnek a lengyelek az oroszoktól

"Tisztában vagyunk azzal, hogy van benne némi kockázat" - teszi hozzá Varsó.

A lengyel kormány elfogadta az orosz szén importjának betiltásáról szóló törvénytervezetet - közölte kedden a kabinet szóvivője.

"Nem szeretnénk, ha folytatódhatna a szén behozatala Oroszországból, bár tisztában vagyunk azzal, hogy van benne némi kockázat, mert az Európai Unió eddig nem hagyta jóvá az ilyen jellegű intézkedéseket" - közölte Piotr Muller kormányszóvivő kedden Varsóban újságírókkal.

A tervezett szankciókat az EU összes tagjának jóvá kell hagynia és Brüsszel megbüntetheti az egyoldalúan cselekvő országokat. Az ukrajnai háború kezdete óta Varsó folyamatosan szorgalmazta az Európai Uniónál, hogy az orosz fosszilis energiahordozókra is terjessze ki a Moszkvával szemben elrendelt szankciókat.

Az EU ezzel szemben az orosz földgáztól való függőség fokozatos csökkentésének stratégiája mellett döntött, Németország pedig a múlt héten bejelentette, hogy az év végén leállítja az orosz kőolaj vásárlását, és 2024-ben leállítja az orosz gázszállításokat is.

Lengyelország szénfelhasználásában 20 százalékos részesedéssel az orosz szénimport domináns szerepet tölt be. Az Oroszországból behozott mennyiség 2020-ban mintegy 9,4 millió tonna volt, amelyet főként az egyéni háztartások fűtésére használtak fel. Lengyelország földgáz-felhasználásának mintegy 50 százalékát, kőolajtermék-importjának pedig több mint 60 százalékát is Oroszországból importálja.

A kormányszóvivő keddi tájékoztatása szerint Mateusz Morawiecki miniszterelnök még ezen a héten bejelenti az orosz energiaszállítások (nem csak a szén) megszüntetésére vonatkozó részletes terveket. A lengyel kormányfő ugyanis már szombaton kijelentette, hogy Lengyelország lesz az egyik első, ha nem az első ország az Európai Unióban, amely teljesen kivonul az orosz szén-, kőolaj- és földgázimportból.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×