eur:
393.83
usd:
368.14
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Petr Fiala cseh kormányfő (b2), Janez Jansa szlovén miniszterelnök (b), Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes (b4) megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel Kijevben 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Már az idén leszakadna az orosz kőolajról Lengyelország

A témában Európa legradikálisabb tervének nevezte a lengyel miniszterelnök az elképzelésüket, és bírálta Németországot, amiért "messzemenő visszafogottságot" tanúsít az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók terén.

A lengyel kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az év végéig az ország függetlenné váljon az orosz kőolajszállításoktól – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

"Bemutatjuk az európai viszonylatban a legradikálisabb tervet az orosz kőolajtól való függetlenedésre, mégpedig ez év végéig" – jelentette ki Morawiecki.

Lengyelország kőolajbehozatala Oroszországból az utóbbi években fokozatosan csökkent,

2021-ben a szükségletek több mint 63 százalékát fedezték orosz forrásokból.

A Rosznyeft orosz kőolajvállalattal kötött hosszútávú szerződés idén decemberben jár le, egy másik, a Tatnyeft orosz olajipari társasággal kötött szerződés pedig 2025-ig érvényes.

A Morawieckivel együtt a sajtóértekezleten felszólaló Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat vezérigazgatója elmondta: "készen állnak minden forgatókönyvre" a Tatnyefttel kötött szerződésnek "vannak olyan elemei, amelyek bizonyos lehetőségeket nyújtanak".

Morawiecki megerősítette: Lengyelroszág betiltja az orosz szén behozatalát a kabinet által kedden elfogadott és a parlament elé terjesztet tervezet értelmében – az intézkedés legkésőbb májusban lép hatályba.

Lengyelország tavaly 8 millió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importált Oroszországból, ez a szénfelhasználás 12 százalékát tette ki.

Morawiecki megerősítette azokat a korábbi terveket is, melyek szerint Lengyelország az év végéig teljesen függetlenedik az orosz földgázszállításoktól is. Ezt lehetővé teszi

  • az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba juttató Baltic Pipe-vezeték októberre tervezett üzembe helyezése, valamint
  • a balti-tengeri Swinoujsciében működő, egyebek között katari és amerikai cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő bővítése.

A kormányfő elmondta: arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unión belüli "igazságos kereskedelem" érdekében vessen ki adót az orosz energiahordozókra, amelyet az orosz import mellett kitartó uniós tagállamok fizetnének. Ebben a vonatkozásban Morawiecki Németországot bírálta, amiért "messzemenő visszafogottságot" tanúsít az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók terén.

Nyitóképünk: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Petr Fiala cseh kormányfő (b2), Janez Jansa szlovén miniszterelnök (b), Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes (b4) megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel Kijevben 2022. március 15-én.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×