INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

mesterlövész

kanada

ukrajna

háború

hazatérés

Hazatért Ukrajnából és beszámolt az általa látottakról Wali, a mesterlövész

Hazatért Ukrajnából és beszámolt az általa látottakról Wali, a mesterlövész

Infostart

Már ismét otthon, Kanadában van a világ egyik legjobbjának tartott mesterlövész, aki még márciusban utazott Volodimir Zelenszkij elnök felhívására Ukrajnába.

Wali korábban a kanadai reguláris erőkben harcolt Afganisztánban, aztán a kurdokkal az Iszlám Állam ellen. Ukrajnába márciusban utazott, hogy segítse a védekezést az orosz csapatok ellen. Egyszer tévesen a halálhírét keltették, most pedig az derült ki, hogy hazatért Kanadába. Erről a saját Facebook-oldalán számolt be, megírva, hogy Quebecben van a családjával, a kisfiával és a feleségével.

Hazatérése okairól és ukrajnai tapasztalatairól a La Presse kanadai lapban számolt be részletesebben. Elsősorban családi okokból utazott vissza Kanadába, mert, mint mondta, egyéves kisfia elkezdte elfelejteni őt, és nem akarta, hogy csak egy történet legyen számára, ha esetleg meghal Ukrajnában.

Beszélt arról, hogy legutolsó akciójában a Donbász-régióba küldték, ahol majdnem meghalt, mert két ukrán sorkatona - a tanácsa ellenére - kiment cigizni a lőállásból, aminek közelében ő is tartózkodott. Egy orosz harckocsi észrevette az ukránokat és egy repeszromboló töltettel kis híján az egész rajt likvidálta, Walival együtt.

"Láttam a robbanás után a repeszeket mint lézereket repülni a levegőben. A testem megfeszült, a hallásom megszűnt, megfájdult a fejem."

Tudta, hogy a két súlyosan sérült ukrán katonáért nem tehet semmit.

"Halálszag volt, nehéz leírni, milyen is az. Elszenesedett hús, kén és vegyszerek hátborzongató szaga. Embertelen."

Emellett elmondása szerint csalódások is érték Walit. Az Ukrajnát segítő külföldi önkéntesek szerinte nem voltak kellően felkészültek. Ő maga egy „Norman dandár” nevű formációhoz csatlakozott, melyet egy kanadai veterán, Hrulf vezetett, de a csapatból sokan érkezésük után hamar dezertáltak.

Arról is beszélt, hogy a tapasztaltabb, felkészültebb önkénteseket felkarolja az ukrán hírszerzés, a többi külföldi önkéntes viszont nem is nagyon jut ki a frontra sem - írta a Portfolio.

"Ismerned kellett valakit, aki ismer valakit, aki megmondja neked, hogy melyik régi borbélyüzletben adnak neked egy AK47-es gépkarabélyt.

A fegyverek sem voltak mindig kifogástalan állapotban és néha az alkatrészeket és lőszereket is úgy kellett összeszedni hozzájuk. Volt, hogy civilek adták az élelmet és az üzemanyagot" - mondta, azt illusztrálandó, hogy felszerelési és ellátmányozási problémáik is voltak.

A tüzérség és a felderítők rossz koordinációját is kifogásolta, hozzátéve, hogy így sok olyan lehetőség kimarad, amikor gyengíthetnék az orosz haderőt.

Ő maga összesen kétszer lőtt az egész háború alatt, akkor is inkább figyelmeztető jelleggel. Ahogy fogalmazott, az ukrajnai háború „a gépek háborúja,” arra utalva, hogy a gyalogság likvidálására szakosodott mesterlövészekre itt kevésbé van szükség.

Wali végül arról is beszélt, hogy továbbra is úgy érzi, hogy segítenie kell Ukrajnát, viszont egyelőre a családjával fogja tölteni az időt.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018