eur:
391.07
usd:
366.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Drying lake effect of extreme weather and heating wave on summer, Climate change and Drought impact
Nyitókép: piyaset/Getty Images

ENSZ-főtitkár: "csukott szemmel sétálunk a klímakatasztrófa felé"

A globális felmelegedés mérséklésével kapcsolatos forgatókönyvekről tanácskozik az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kéthetes ülésszakán.

"Csukott szemmel sétálunk a klímakatasztrófa felé" - jelentette ki António Guterres a tanácskozás megnyitása előtt közvetített videóüzenetében. "Ha így folytatjuk, búcsút inthetünk a 1,5 Celsius fokos célkitűzésnek és a 2 Celsius fok sem válhat megvalósíthatóvá" - tette hozzá az ENSZ-főtitkár a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményre utalva, amelynek célja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 Celsius-fok, de inkább 1,5 fok alatt tartsa az iparosodás előtti szinthez képest.

Mindemellett "őrültségnek" nevezte a globális gazdasági függőséget a fosszilis energiahordozóktól.

Az AFP francia hírügynökség felidézte, hogy átlagosan 1,1 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a fosszilis energiahordozók több mint 150 éve történő használata során, az iparosodás kora előtti időhöz képest, sűrűsödő hőhullámokat, aszályokat, viharokat és pusztító áradásokat okozva.

Az ENSZ-tagállamok képviselői az előttük álló két hétben megvitatják majd az IPCC jelentését a károsanyag kibocsátásának mérséklését célzó megoldásokról. A jelentést várhatóan április 4-én teszik majd közzé.

A dokumentumot 278 szakember állította össze 65 országból.

A teljes jelentésnek egyébként már két részletét korábban közzétették. Az elsőt 2021 augusztusában: a dokumentum a felmelegedés rohamos ütemére figyelmeztetett, jelezve, hogy az iparosodás előtti szinthez képest a 1,5 fokos emelkedést már 2030-ban elérhetjük. A második, 2022 februárjában nyilvánosságra hozott rész pedig a globális felmelegedés népességre és ökológiai rendszerekre gyakorolt hatásaival foglalkozott, hangsúlyt fektetve arra, hogy a klímavédelmi intézkedések halogatása csökkenti az élhető jövő esélyeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×