eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Facebook/Державна прикордонна служба України

Nőnek öltözve próbált kiszökni Ukrajnából egy férfi, többen változásokat sürgetnek - fotók

A hadkötelesekre vonatkozó ukrán határátlépési szigor enyhítéséért gyűjtenek petíciókat.

Csernyivci megyében a porubnei határátkelőn történt a napokban, hogy egy nőnek öltözött, parókát viselő férfit tartóztattak fel a határőrök. Az illető így próbálta kijátszani azt a hadiállapotban életben lévő rendeletet, amely szerint a 18–60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát – írta az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális kirendeltségének közlése alapján a kiszo.net.

A 30 éves kijevi illetőségű férfi felesége személyi igazolványával jelentkezett kilépésre szombaton az esti órákban. Vele volt kiskorú gyermeke is. A dokumentumok ellenőrzése során jöttek rá a határőrök a turpisságra. Az esetet jegyzőkönyvezték, az ügyiratot továbbították a rendőrségnek. Törvénytelen határátlépési kísérlet és a hadkötelezettség alóli kibújás vétsége miatt indítottak büntetőeljárást a férfi ellen.

Ez az eset ismét reflektorfénybe hozta azokat a törekvéseket, amelyek szerint enyhíteni kellene a hadkötelesek határátlépési tilalmán. Mint a kiszo.net felidézi, eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást.

Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött pénz nagyon nagy tételt képez az ország pénzügyi rendszerében. Emellett enyhülhetne a hatalmas menekültkrízis is, hiszen szálláshelyek szabadulnának fel, amire nagyon nagy szükség lenne.

Mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy jelentős korrupciót is kiválthat a “kiskapuk” keresése, hiszen egyesek nagyon sok pénzt hajlandóak fizetni azért, hogy kiengedjék őket az országból.

Mindeközben az Openpetition európai digitális demokrácia weboldalon létrehoztak egy erre vonatkozó petíciót is, amit egyetlen nap leforgása alatt 28 ezren támogattak.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×