eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Державна прикордонна служба України

Nőnek öltözve próbált kiszökni Ukrajnából egy férfi, többen változásokat sürgetnek - fotók

A hadkötelesekre vonatkozó ukrán határátlépési szigor enyhítéséért gyűjtenek petíciókat.

Csernyivci megyében a porubnei határátkelőn történt a napokban, hogy egy nőnek öltözött, parókát viselő férfit tartóztattak fel a határőrök. Az illető így próbálta kijátszani azt a hadiállapotban életben lévő rendeletet, amely szerint a 18–60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát – írta az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális kirendeltségének közlése alapján a kiszo.net.

A 30 éves kijevi illetőségű férfi felesége személyi igazolványával jelentkezett kilépésre szombaton az esti órákban. Vele volt kiskorú gyermeke is. A dokumentumok ellenőrzése során jöttek rá a határőrök a turpisságra. Az esetet jegyzőkönyvezték, az ügyiratot továbbították a rendőrségnek. Törvénytelen határátlépési kísérlet és a hadkötelezettség alóli kibújás vétsége miatt indítottak büntetőeljárást a férfi ellen.

Ez az eset ismét reflektorfénybe hozta azokat a törekvéseket, amelyek szerint enyhíteni kellene a hadkötelesek határátlépési tilalmán. Mint a kiszo.net felidézi, eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást.

Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött pénz nagyon nagy tételt képez az ország pénzügyi rendszerében. Emellett enyhülhetne a hatalmas menekültkrízis is, hiszen szálláshelyek szabadulnának fel, amire nagyon nagy szükség lenne.

Mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy jelentős korrupciót is kiválthat a “kiskapuk” keresése, hiszen egyesek nagyon sok pénzt hajlandóak fizetni azért, hogy kiengedjék őket az országból.

Mindeközben az Openpetition európai digitális demokrácia weboldalon létrehoztak egy erre vonatkozó petíciót is, amit egyetlen nap leforgása alatt 28 ezren támogattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×