eur:
396.32
usd:
369.65
bux:
70531.84
2024. június 25. kedd Vilmos
Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos bresti talákozóján 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Berlin: Koszovó elvégezte a feladatát, most Brüsszelen a sor

A pristinai kormány megkezdte azokat a reformokat, amiket az EU kért tőle, ezért megérdemli, az uniós vízumkényszert eltörlését – véli a német külügyminiszter.

Koszovó elvégezte a feladatát, most ideje, hogy az Európai Unió is elvégezze a sajátját, és biztosítsa a vízummentességet a koszovói állampolgárok számára – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Pristinában, a Koha Ditore című koszovói napilap pénteki beszámolója szerint.

A német külügyminiszter közölte: Németország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása. Mint mondta, Németország a legnagyobb befektető és adományozó Koszovóban, és a kapcsolatok továbbfejleszthetők.

Köszönetet mondott a koszovói kormánynak azért, hogy csatlakozott az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókhoz, véleménye szerint „ez megmutatta, hogy Koszovó Európához tartozik”.

A hivatalos adatok szerint Németországban mintegy félmillió koszovói állampolgár él.

Az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást 2015 októberében írták alá. Brüsszel Koszovó európai integrációjának folytatását a Szerbiához fűződő viszony rendezéséhez kötötte, a vízumkényszer eltörlését pedig egy, Montenegróval fennálló határvita rendezésétől tette függővé. A koszovói parlament 2018 márciusában meg is szavazta a Montenegróval megkötött határegyezmény ratifikálását, ám a vízummentesség ügyében azóta sem történt előrelépés.

Koszovó 2008-ban egyoldalúak kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt nem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×