eur:
394.82
usd:
371.86
bux:
66396.62
2024. április 16. kedd Csongor
Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos bresti talákozóján 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Berlin: Koszovó elvégezte a feladatát, most Brüsszelen a sor

A pristinai kormány megkezdte azokat a reformokat, amiket az EU kért tőle, ezért megérdemli, az uniós vízumkényszert eltörlését – véli a német külügyminiszter.

Koszovó elvégezte a feladatát, most ideje, hogy az Európai Unió is elvégezze a sajátját, és biztosítsa a vízummentességet a koszovói állampolgárok számára – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Pristinában, a Koha Ditore című koszovói napilap pénteki beszámolója szerint.

A német külügyminiszter közölte: Németország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása. Mint mondta, Németország a legnagyobb befektető és adományozó Koszovóban, és a kapcsolatok továbbfejleszthetők.

Köszönetet mondott a koszovói kormánynak azért, hogy csatlakozott az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókhoz, véleménye szerint „ez megmutatta, hogy Koszovó Európához tartozik”.

A hivatalos adatok szerint Németországban mintegy félmillió koszovói állampolgár él.

Az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást 2015 októberében írták alá. Brüsszel Koszovó európai integrációjának folytatását a Szerbiához fűződő viszony rendezéséhez kötötte, a vízumkényszer eltörlését pedig egy, Montenegróval fennálló határvita rendezésétől tette függővé. A koszovói parlament 2018 márciusában meg is szavazta a Montenegróval megkötött határegyezmény ratifikálását, ám a vízummentesség ügyében azóta sem történt előrelépés.

Koszovó 2008-ban egyoldalúak kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt nem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×