eur:
385.39
usd:
355.2
bux:
67868.05
2024. május 21. kedd Konstantin
A litván nemzetvédelmi minisztérium által közreadott képen litván katonák FIM–92 Stinger kézi légvédelmi rakétákat és lövedékálló védőmellényeket tartalmazó dobozokat rakodnak egy Ukrajnába induló katonai teherszállító repülőgépbe a litvániai Siauliai közelében fekvő légi támaszponton 2022. február 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Litván nemzetvédelmi minisztérium

Oroszország: a Nyugat azonnal fejezze be a fegyverszállítást Ukrajnának

Az ukrán külügyminiszter közben amerikai kollégájával tárgyalt és közölte, hogy a nyugati országok által küldött Stinger légvédelmi rakéták sokat segítettek a légvédelmükben.

Az orosz külügyi szóvivő felszólította a nyugati országokat, hogy „ne pumpálják ész nélkül” a legkorszerűbb fegyvereket a kijevi rezsimnek, írta a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója alapján a Telex. Marija Zaharova szerint ezzel ugyanis hatalmas veszélybe sodorják a légiközlekedést Európában és annak határain túl. Ezzel valószínűleg azokra a légelhárító fegyverekre utalt, amelyeket Ukrajna a nyugati országoktól kapott.

A szóvivő hozzátette, Ukrajna az elmúlt hónapban több mint 2000 tonna modern fegyvert, lőszert és hadifelszerelést kapott nyugati országoktól. Nagy-Britannia egyedül 2000 páncéltörő fegyvert adott át Kijevnek, Németország pedig 500 Stinger hordozható légvédelmi rakétát fog leszállítani.

Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szombaton a lengyel-ukrán határon találkozott, hogy Ukrajna nyugati támogatásáról és Oroszország nemzetközi elszigeteléséről tárgyaljanak az orosz-ukrán háború tizedik napján. Szóba kerültek a fegyverszállítások is.

Ukrajna végül meg fogja nyerni Oroszországgal vívott háborúját, de az ország nemzetközi támogatóinak több segítséget kell nyújtani, hogy hamarabb véget érjen a konfliktus - hangoztatta Kuleba.

Kijevnek különösen vadászrepülőgépekre és légvédelmi rendszerekre lenne szüksége, hozzátéve, hogy a nyugati országok által küldött Stinger légvédelmi rakéták sokat segítettek. Az ukrán katonai erők három orosz vadászrepülőgépet is lelőttek szombaton - tette hozzá az ukrán külügyminiszter.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel is, valamint meglátogatott egy lengyelországi menekültközpontot is.

Blinken Brüsszelből érkezett Lengyelországba, ahol NATO-tagországok, a G7 csoporthoz tartozó országok, és az Európai Unió tagországainak külügyminisztereivel találkozott pénteken, hogy az Oroszország elrettentését célzó nyugati büntetőintézkedésekről tárgyaljon.

Az amerikai külügyminiszter szerint a nemzetközi szankciók már eddig is "konkrét eredményeket" értek el az elmúlt napokban az orosz gazdaság meggyengítése területén.

"Ez a (nemzetközi) nyomás nemcsak folytatódni fog, hanem erősödni is, mindaddig, amíg ez az önkényes háború véget nem ér" - tette hozzá Antony Blinken.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×