eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án. A találkozón Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A lengyel miniszterelnök felhívta Orbán Viktort: Magyarország blokkolni fogja az orosz SWIFT-részvételt

Ezzel Mateusz Morawiecki igazolta, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Eduard Heger szlovák kormányfő a témában korábban mondott.

Twitter-üzenetet osztott meg Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, amelyben azt írja, szombaton telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelönnek, aki biztosította arról, hogy Magyarország támogatja az Oroszország elleni messzemenő szankciókat, "beleértve Oroszország a SWIFT-rendszerről történő lekapcsolását is".

A SWIFT-rendszer lényege, hogy a benne részt vevő országok kereskedelmének elszámolását szabályozza, amely ország tehát kiesik belőle, gyakorlatilag megbénul a kereskedelme más országokkal az elszámolás ellehetetlenülése miatt.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint Magyarország akadályozta Oroszország szankcionálásának ezt a részét, ám Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter már cáfolta ezt, vele egyetértve pedig Eduard Heger szlovák miniszterelnök is azt mondta, Magyarország egyetért az uniós törekvéssel az ukrajnai háború kérdésében, minden téren.

A helyzet különlegessége, hogy az Amerikai Egyesült Államok viszont nem helyesli, hogy kizárják a rendszerből Oroszországot, mindössze azt tartja kívánatosnak, hogy jól határolják körül azt a kört, amivel Oroszország nem kereskedhet a világgal. Washington még azt is képviseli, hogy Oroszországot "más módszerekkel is" ki lehet zárni a világgazdaságból.

A SWIFT-rendszerből való kizárást Európában Németország és más tagállamok is ellenezték.

Magáról a rendszerről, és arról, hogy például a gázszállítási szerződést vagy a Paks 2 beruházást miképp érintené ez a szankció, korábban ITT írtunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×