eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alkalmazottak egy folyosón a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó leányvállalataként működő China National Biotec Group (CNBG) pekingi vakcinacsomagoló üzemében 2021. február 26-án. Az újságírók és fotóriporterek látogatását a kínai kormány szervezte.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Salát Gergely: a visszájára sült el Kína Covid-diplomáciája

A 2000-es években lett tudatos politika Kínában a soft power. Kínát külpolitikája is népszerűvé teszi, amely arról szól, hogy nem szól bele más országok belügyeibe – mondta az InfoRádióban Salát Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Soft power és Covid-diplomácia Ázsiában címmel tartott online kerekasztal-beszélgetést a Külügyi és Külgazdasági Intézet.

Maga a puha erő, anélkül, hogy így hívták volna, évezredek óta jelen van Kínában – mondta az InfoRádiónak Salát Gergely.

"A délkelet-ázsiai térség legnagyobb puhaerő-hatalma volt évezredeken át anélkül, hogy használták volna ezt a fogalmat. A modern kori gondolkodás erről az 1990-es, 2000-es években kezdődött, amikor azt észlelték a kínai döntéshozók, hogy az ország fejlődéséhez a nemzetközi presztízse nem ér fel. Ez tulajdonképpen a további fejlődését akadályozza, ha ugyanis egy országnak nem jó a híre, nem magas a presztízse, akkor a termékei, a látványosságai, és minden, amit el akar adni, nem lesz vonzó."

Ezért lett tudatos politika a soft power a 2000-es években Kínában – tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. A puha erő mindazonáltal egy nagyon bonyolult fogalom.

"Vannak olyan elemek, amelyek inkább a más országok közvéleményét célozzák meg, vannak olyanok, amelyek a más országok elitjeit, és a források is különbözők lehetnek. Például egy ország külpolitikája lehet forrása a puha erejének, Kína esetében az, hogy

nem szól bele más országok belügyeibe, ellentétben mondjuk az amerikaiakkal;

nem próbálják a politikai rendszerüket, értékeiket ráerőltetni más országokra."

Mint rámutatott, a hatalmas kínai kultúrától kezdve a gazdaság nagyságán át a populáris kultúráig, a küzdősportokig hosszan lehetne sorolni azokat az elemeket, amelyek a kínai puha erő forrásai lehetnek.

A koronavírus-járvány elején Kína nagyon sok maszkot szállított más országokba, de a rossz minőségű áruk miatt a Covid-diplomácia a visszájára sült el – tette hozzá Salát Gergely.

"Vakcinaexportjuk is alapvetően üzleti alapú lett, egymilliárd oltást adtak el jó pénzért, persze segélyként is kiosztottak százmillió vakcinát. Márpedig ezzel nehéz építeni a soft powert" – tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×