eur:
390.74
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Sosem látott értékű egyezményt kötött Dél-Korea Ausztráliával

Egymilliárd ausztrál dollárról szól és védelmi eszközöket érint.

Védelmi megállapodást írt alá Ausztrália és Dél-Korea egymilliárd ausztrál dollár (csaknem 232 milliárd forint) értékben.

Az egyezményt Scott Morrison ausztrál kormányfő és Mun Dzse In dél-koreai elnök írta alá, médiaértesülések szerint ez az eddigi legnagyobb, amelyet Ausztrália egy ázsiai országgal kötött. Mun Dzse In volt az első külföldi vezető, aki a világjárvány kezdete óta felkereste Ausztráliát. A dél-koreai elnök négynapos látogatásra érkezett az országba annak apropóján, hogy Canberra és Szöul hatvan évvel korábban vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással.

Az ügylet keretében

a Hanvha dél-koreai védelmi vállalat tüzérségi fegyverekkel, járművekkel és radarokkal látja el az ausztrál hadsereget.

Morrison megjegyezte: a megállapodás mintegy háromszáz új munkahelyet teremt Ausztráliában.

Peter Dutton ausztrál külügyminiszter aláhúzta: a szerződés megerősíti Ausztrália tűzerejét és biztonságát az Indiai- és a Csendes-óceán térségében. Canberra több projektet indított az ausztrál hadsereg modernizálása érdekében.

Szeptemberben Ausztrália biztonsági partnerséget kötött az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával (AUKUS), amelynek keretében nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjárók beszerzéséről döntött. A lépés nemcsak Franciaországot bőszítette fel, amely megrendeléstől esett el emiatt, hanem Kínát is. Biztonsági szakértők szerint az új szövetség egyértelműen a kínai katonai fenyegetés ellen irányul.

Mun Dzse In és Scott Morrison továbbá megegyezett arról, hogy országaik együtt fognak dolgozni a tiszta energiát előállító technológiákon, valamint Ausztrália megkönnyíti a hozzáférést a kritikus ásványokhoz Dél-Korea számára. Jelenleg a dél-koreai kritikusásvány-import negyven százaléka Ausztráliából érkezik.

Mun hangsúlyozta, hogy Dél-Korea és Ausztrália hasonló értékeken osztozik a geopolitikai kérdések tekintetében. Ugyanakkor aláhúzta: a Kínához fűződő kapcsolat is fontos Szöul számára, főként az észak-koreai kérdésben.

"Éppen ezért Dél-Korea szeretné fenntartani megingathatatlan szövetségét az Egyesült Államokkal és Kínával" - tette hozzá a dél-koreai elnök. "Harmonikus kapcsolatra törekszünk" - szögezte le.

Dél-Korea Ausztrália negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere és ugyancsak a negyedik legnagyobb felvevőpiaca. A két ország között 2014 óta szabadkereskedelmi egyezmény van érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×