eur:
394.22
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Emmanuel Macron, Frances president, pauses at the Viva Technology conference at Porte de Versailles exhibition center in Paris, France, on Wednesday, June 16, 2021. Viva Tech runs June 16 - 19. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg/Getty Images

Emmanuel Macron döntése nyomán változott a francia zászló

A döntés már tavaly júliusban megszületett, eddig azonban nem beszélt hátteréről az elnök és más sem.

A zászló kékje változott meg: a korábbinál erőteljesebb, tengerészkék árnyalatot kapott a trikolór kékje. Az ország eltérő árnyalatokat használtak már az ezt megelőző években is: a francia haditengerészet és több hivatalos épület a tengerészkéket alkalmazta, de az állam 1976 óta egy olyan árnyalatot szerepeltetett a lobogón, amely az európai uniós zászló kékjével jobban harmonizál.

Eddig a változással kapcsolatosan nem szólalt meg senki a Sky News cikke szerint, most azonban a Europe 1 és a CNews híroldalaknak Macron adminisztrációjának egyik tagja tárta fel a döntés hátterét.

A forrás szerint a következő okai voltak a döntésnek: egyrészt esztétikusabbnak is tartják a tengerészkéket, másrészt pedig szeretnék a francia forradalom szellemiségét visszahozni a lobogó színeibe.

Macron hivatalosan nem jelentette be a döntést, melyet tavaly július 13-án hozott. Egyetlen intézményt sem köteleztek arra, hogy zászlót cseréljen.

Állítólag vita tárgya volt Macron döntése, egyesek azzal érveltek, hogy a színárnyalat nem szép és nem is mutat jól az uniós zászló mellett, míg másokat nosztalgiával önt el látni a régi-új zászlót, mivel az gyermekkorukra emlékezteti őket.

A forrás azt ugyanakkor nyomatékosította, hogy a szín megváltoztatása semmiképpen sem EU-ellenes döntés.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×