eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b6) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (j5) plenáris megbeszélést folytat Ankarában 2021. november 11-én. A magyar kormányfő mellett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b3), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b4), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b5), Pintér Sándor belügyminiszter (b7), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b8), mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b2).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor elmondta, melyik három irányból fenyeget minket veszély

Európának a migrációval szemben olyan szövetségesekre van szüksége, amelyek minél tágabbra tudják vonni a védelmi gyűrűjét. Ha ez nincs, Európa összeroppan. Ilyen védelmi gyűrű szerepe van Törökországnak is – jelentette ki a miniszterelnök Ankarában.

Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülésén.

A miniszterelnök a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország nagyobb és közvetlen pénzügyi támogatást kér Brüsszeltől Ankara számára a migrációval való küzdelemben.

Kiemelte azt is, hogy az Európai Uniónak a Törökország déli és keleti határán kiépülő falak építését, valamint Észak-Szíria stabilitásának megteremtését is támogatnia kell.

Rámutatott arra, hogy Európát három irányból fenyegeti a migráció: a Földközi-tenger, a Nyugat-Balkán, valamint Fehéroroszország felől.

Orbán Viktor továbbá arról is beszámolt, hogy

Törökország 50 határőrt küld Magyarországra a magyar határ védelmére.

A kormányfő hangsúlyozta: Budapest számára geopolitikai szempontból fontos, hogy Berlin és Moszkva mellett Ankarával is baráti, stratégiai szövetséget ápoljon.

  • A migráció mellett azonban három másik nagy válság is fenyegeti Európát:
  • egy egészségügyi,
  • egy gazdasági és
  • az energiaellátást érintő válság

– hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor a koronavírus-járvány elleni küzdelmet illetően arra emlékeztetett, hogy Magyarország és Törökország között a kétoldalú kereskedelmi kapcsolat a pandémia alatt nemhogy visszaesett, hanem több mint 30 százalékkal nőtt, megközelítve a négymilliárd dollárt. Egyúttal felidézte, hogy a válság elején, amikor a védekezés legalapvetőbb eszközei, például maszkok sem álltak rendelkezésre, Ankara alapanyagot szállított Magyarországra, elősegítve a hazai gyártást.

A gazdasági válsággal kapcsolatban Orbán Viktor közölte: a magyar kormány úgy döntött, hogy beruházásokkal küzdi le a válságot, amihez külföldi beruházók kellenek. Jelezte: óriási sikernek tartja, hogy a világ egyik legnagyobb csomagolóanyag-ipari vállalata minden idők legnagyobb magyar-török beruházását, egy 70 milliárd forint értékű gyárépítést valósít meg Kaposvár mellett.

Elmondta azt is, hogy folytatják a nukleáris energiával történő együttműködést tudományos, kutatási és képzési területen. Jelezte: Magyarország megnövelte a török diákok számára nyújtott ösztöndíjas helyek számát 150-ről 200-ra. Hozzátette: ennek a kontingensnek egy része kifejezetten nukleáris tanulmányokat folytató diákok számára lesz elérhető.

Három hónapra szól az üzemanyagár maximalizálása

A közmédia kérdésére válaszolva Orbán Viktor elmondta: az üzemanyagárak olyan mértékben nőttek meg és úgy húzzák magukkal az inflációt, hogy a kormánynak itt lépéseket kellett tennie. Úgy döntöttek, hogy 480 forinton a benzint és a dízel üzemanyagot is maximálják. Olcsóbb lehet, drágább nem.

"Három hónapra hoztuk ezt a döntést, február végén fogjuk újra értékelni a helyzetet.

Ez megterhelő a nagy energiacégeknek, akiknek a profitjuk egy részéről most le kell mondaniuk, de annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fejlődhessen és a magyar családok biztonságban legyenek, ezt a lépést meg kellett tenni" - jelentette ki.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a stratégiai tanács ülése előtt közösen ültette el a magyar-török barátság fáját az ankarai elnöki palota kertjében.

A magyar kormány tagjai a megbeszéléséket követően kilenc együttműködésről írták alá egyezményt, köztük katonai, tudományos, ipari, kulturális, technológiai, turisztikai területen, valamint a sportra és az ifjúsági életre vonatkozóan.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a TRT török állami médiaszolgatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel írt alá megállapodást. A vezérigazgató az MTI-nek elmondta, hogy hosszú évekre tekint vissza a magyar és a török közmédia együttműködése, ezt szeretnék kibővíteni közös műsorgyártással és a hírügynökségek szélesebb együttműködésével.

A magyar küldöttség a látogatás keretében 101 olyan ókori műtárgyat szolgáltatott vissza Törökországnak, amelyet a magyar hatóságok 2016-ban foglaltak le a magyar határon.

A Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 2013-ban jött létre.

Pénteken Orbán Viktor a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozóján tárgyal partnereivel Isztambulban.

Recep Tayyip Erdogan köszönetet mondott Magyarországnak

A 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Erdogan utalt arra, hogy 2024-ben lesz a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója és a közös kulturális év megrendezésével erről fognak megemlékezni.

A sajtóértekezleten Erdogan köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy nemzetközi téren kiállt Törökország mellett.

A magyar és török félnek az a célja, hogy 6 milliárd dollárra növelje a jelenleg mintegy 4 milliárd dolláros éves kereskedelmi forgalmat – jelezte, hozzátéve, hogy pillanatnyilag körülbelül 500 török cég van jelen Magyarországon.

Erdogan újságírói kérdésre válaszolva a migráció témájában kijelentette, hogy

Görögország "halálra ítélte" az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül Európába tartó migránsokat.

A török vezető Kiriákisz Micotákisz görög miniszterelnök azon előző napi megjegyzésére reagált, amely szerint a migráció problémája Törökországból fakad.

A török államfő azzal vádolta Görögországot, hogy "a migránsok gumicsónakjait felfújva halálra ítélte őket" a tengeren. Ankara kezében erre minden bizonyíték megvan, köztük videofelvételek is – húzta alá. Példaként említve elmondta: volt, hogy a görög parti őrség hajói borították fel a migránsok csónakjait.

Törökországban 5 millió migráns él, köztük csaknem 4 millió szíriai – emlékeztetett, majd úgy fogalmazott: "nem tudom, Görögország mit tenne", ha Törökország megnyitná a kaput a migránsok előtt.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×