eur:
395.31
usd:
372.19
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének első évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Kértek valamit a törökök a fehérorosz légitársaságtól

Péntektől nem vesznek fel iraki, szíriai és jemeni állampolgárokat Törökországból Fehéroroszországba induló járataira.

A Belavia fehérorosz légitársaság a török hatóságok kérésére péntektől nem vesz fel iraki, szíriai és jemeni állampolgárokat Törökországból Fehéroroszországba induló járataira – közölte honlapján a Belavia. A hírt az Interfax orosz hírügynökség ismertette.

Közleményében a Belavia kiemelte, hogy a tilalom alá eső országok utasainak a vásárlás helyén, levonás nélkül visszatérítik a repülőjegy árát.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiai és afrikai migránsok, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni.

Az Európai Unió szerint a minszki vezetés hibrid támadást indított az unió ellen, a háború sújtotta országokból menekülők ezreit biztatva azzal, hogy Fehéroroszország határán át bejuthatnak az unió területére. Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat szállító oda szállító légitársaságokkal szemben.

Az Egyesült Államok és több európai ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülését követően közös nyilatkozatban szólították fel az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsimet, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migránsválságnak.

Idén, május 23-án a fehérorosz hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát és barátnőjét. Az eset óta a Belavia nem repülhet az Európai Unió légterében.

A fehérorosz állami légitársaság ugyanakkor továbbra is közlekedik olyan célállomásokra, mint Azerbajdzsán, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Georgia, Jordánia, Kazahsztán, Örményország és Üzbegisztán.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×