eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fellépők a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás nyitóünnepségén 2021. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Kamran Dzsebreili

Látványos megnyitóval startolt a dubaji világkiállítás - képek, videók

Nagyszabású megnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette Dubajban a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott világkiállítás.

Az ünnepségre a szervezők a kultúra és a szórakoztatóipar nagyágyúit sorakoztatták fel. Itt volt Andrea Bocelli világhírű tenor, Andra Day Golden Globe-díjas színésznő, dalszerző és énekes, Ellie Goulding brit énekes, a négyszeres Grammy-díjas Angelique Kidjo és Lang Lang kínai sztárzongorista is. Az ünnepség programjában az arab világ tehetségei is helyet kaptak: fellépet a Közel-Keleten nagy népszerűségnek örvendő Mohamed Abdo és Ahlám as-Sámszi énekes, továbbá Husszein al-Dzsaszmi helyi zongorista és dalszerző is.

A műsor a világkiállítás három meghatározó témáján, a lehetőségen, a mobilitáson és a fenntarthatóságon vezette végig a meghívott nézőket. A nézőtéren csak korlátozott számban vehettek részt meghívottak, de az ünnepséget az emírségek 430 pontján kivetítőkön is élőben lehetett követni.

A világkiállítást hivatalosan Dubaj trónörököse, Hamdán bin Mohammed bin Rasíd Ál Maktúm nyitotta meg, aki egy új kezdetként beszélt az expóról.

Dubaj, 2021. szeptember 30.
A résztvevő országok nemzeti színű zászlóival vonulnak fellépők a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás nyitóünnepségén 2021. szeptember 30-án.
MTI/AP/Kamran Dzsebreili
A résztvevő országok nemzeti színű zászlóival vonulnak fellépők a nyitóünnepségen. MTI/AP/Kamran Dzsebreili
Dubaj, 2021. szeptember 30.
A résztvevő országok nemzeti színű zászlóival vonulnak fellépők a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás nyitóünnepségén 2021. szeptember 30-án.
MTI/AP/Kamran Dzsebreili
MTI/AP/Kamran Dzsebreili
Dubaj, 2021. szeptember 30.
Andrea Bocelli olasz operaénekes (b) a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás nyitóünnepségén 2021. szeptember 30-án.
MTI/AP/Kamran Dzsebreili
Andrea Bocelli olasz operaénekes (balra) a nyitóünnepségen. MTI/AP/Kamran Dzsebreili

Itt egy "instant" videó egy percben, alább pedig a teljes megnyitóünnepség tekinthető meg.

Nahján bin Mubárak Ál Nahján, a dubaji kormány expóért felelős főbiztosa kiemelte, hogy a világkiállítás megnyitója egybeesik az ország függetlenné válása és az emírségek egyesítésének ötvenedik évfordulójával.

"Az expóval Dubaj a tolerancia üzenetét küldi, és kinyilvánítja, hogy kész együttműködni a világgal. Abban bízunk, hogy az elmék összekapcsolásával elhintjük a fejlődés magvait a következő ötven vagy akár száz esztendőre" - jelentette ki Ál Nahján.

A látogatók péntek reggeltől kereshetik fel az expót. A belépéshez koronavírus elleni oltási igazolás vagy negatív PCR-teszt szükséges.

A dubaji 1851 óta a 35. világkiállítás, és az első, amelyet a közel-keleti, afrikai és dél-ázsiai térségben és az arab világban rendeznek meg. 438 hektáron 192 ország mutatkozik be.

A magyar pavilon a tíz éve elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtője szellemiségét tükrözi. Az épület, amelyet Makovecz egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezett, belső kupolából és az azt körülölelő külső burokból áll. Központi témája Magyarország gyógy- és termálvízkincsei és jótékony hatásuk bemutatása, így állandó kiállításának fő témája a balneológia.

A magyar pavilont újságírók a dubaji expó 15 legizgalmasabb épülete közé választották. A pavilon azért is különleges, mert ez az egyetlen faszerkezetű épület az egész térségben. Emellett a magyar pavilon az expó 24 hetében várhatóan több mint 35 kulturális rendezvénynek ad majd otthont, és a látogatók több száz magyar kézműves gasztrotermékkel is megismerkedhetnek.

A dubaji világkiállítás 2022. március 31-én zár, a szervezők addig 25 millió látogatóra számítanak, és abban bíznak, hogy az érdeklődők 70 százaléka külföldről érkezik majd, amire egyébként korábban még nem volt példa az expók történetében.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×