INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

fdp

németország

német választás

zöldek

Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke (j) pártja berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.

A liberálisok a Zöldekkel kezdenek egyeztetni a német választás után

Infostart / MTI

Két oka is van a közeledésnek.

A német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredménye alapján elsőként a Zöldekkel kezdeményez megbeszélést a közös kormányzás lehetőségéről – jelentette be a párt elnöke Berlinben.

Christian Lindner tájékoztatóján elmondta, hogy a párt vezető testületeinek döntése szerint felkérik a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltárását szolgáló tárgyalásokat előkészítő megbeszélések elkezdésére.

Azért a Zöldekkel veszik fel elsőként a kapcsolatot, mert a lehetséges koalíciós partnerek - a Zöldek mellett a szociáldemokraták (SPD) és a jobbközép CDU/CSU szövetség - közül a baloldali irányultságú ökopárt programjától áll a legtávolabb a liberális program, így nekik kell leginkább dolgozni az elképzelések összehangolásáért.

A másik ok, hogy csak az FDP és a Zöldek állnak szemben a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett kormányzása révén kialakult viszonyokkal, "a nagykoalíciós status quo-val" - mondta Christian Lindner, hangsúlyozva, hogy a szociáldemokraták és a CDU/CSU velük ellentétben nem a megújulást képviseli.

Viszont ha sikerül közös nevezőre hozni a liberális és a zöld programot, kialakul a következő német szövetségi kormány "haladáspárti centruma".

Ezután lehet elkezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat az SPD-vel vagy a CDU/CSU-val - fejtette ki az FDP elnöke.

  • A választáson az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, a hivatalos előzetes végeredmény szerint 25,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest.
  • A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, 8,8 százalékponttal kevesebbet a 2017-es 32,9 százaléknál.
  • A Zöldek harmincéves történetük legjobb választási eredményével, 14,8 százalékkal a harmadik számú német politikai erő, támogatottságuk 5,8 százalékponttal emelkedett a négy évvel korábbi 8,9 százalékhoz képest.
  • Az FDP is erősödött, a szavazatok 11,5 százalékát szerezte meg, 0,7 százalékponttal lépve előre a 2017-es 10,7 százalékról.

Nyitottak a Zöldek

A Zöldek vezetőinek berlini tájékoztatóján jelezték, hogy készen állnak a megbeszélésekre. Robert Habeck társelnök kiemelte, hogy meg kell találni a Zöldek és az FDP közötti közös pontokat, ami nem lesz egyszerű, mert különösen gazdaságpolitikai ügyekben "egy világ választ el bennünket".

Arról is szólt, hogy a választási eredményből leginkább az következik, hogy a Zöldek és a liberálisok a szociáldemokratákkal kezdjenek koalíciós tárgyalásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Zöldek nem tárgyalnának a CDU/CSU-val.

Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018