eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Tálib fegyveresek őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér bejárata előtt 2021. augusztus 16-án, miután elterjedt a hír, hogy külföldi országok vízum nélkül is kimenekítik a helyi lakosokat és több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil behatolt a repülőtér területére. Előző nap a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.
Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Amerikai értesülés: aki menni akar Afganisztánból, azt nem tartják vissza a tálibok

"Rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel" - állítja a Pentagon.

A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek - közölte Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kedden, bár az amerikaiak, afgán szövetségeseik és mások evakuálásának befejezésére vonatkozó menetrendet még ki kell dolgozni az ország új vezetőivel.

Jake Sullivan elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret.

Azt mondta ugyanakkor, hogy nagyon sokan elérték a repülőteret, és a többiek problémáját megvitatják a tálibokkal, akiknek vasárnapi elképesztően gyors hatalomátvétele káoszba, zűrzavarba és erőszakba sodorta az amerikai kimenekítési erőfeszítéseket.

A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, ezzel egy időben rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel.

További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton, így várhatóan összesen több mint

6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

A külügyminisztérium arról számolt be, hogy John Basst, volt afganisztáni nagykövetet a kabuli evakuálási művelet irányítására küldik. A Pentagon pedig arról, hogy Christopher Donohue vezérőrnagyot, a hadsereg különleges műveleti tisztjét, a 82. légideszant hadosztály jelenlegi parancsnokát vezényli a repülőtéri biztonsági műveleteinek vezetésére.

Az amerikai hadsereg eddig több mint 3200 embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet is, a katonai repülőgépek segítségével - közölte kedden a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője. A 3200 emberen kívül mintegy kétezer afgán menekültet is evakuáltak az Egyesült Államokba - tette hozzá a tisztviselő.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×