eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Nagy ígéretet tettek a tálibok

Az ország új vezetése közölte, a nőknek is lesz lehetőségük tanulni akár felsőfokon is, és a munka világából sem zárják ki őket.

Iskolák százai folytatják működésüket Szuhail Sahin, a tálibok szóvivője szerint Afganisztánban a hatalomátvételt követően. A nőkkel kapcsolatosan hozzátette: hidzsábot viselniük kell majd, de burkát nem.

"Ezek nem a mi szabályaink, hanem az iszlám szabályai" - idézi a Sky News. Elmondása szerint ez a nők érdekében történik.

Azt ígérik, nem állnak bosszút

A tálibok korábban már általános amnesztiát hirdettek: ennek értelmében azt mondják, azok, akik az előző afgán vezetéssel együttműködtek, nem kell, hogy féltsék életüket vagy vagyonukat.

Az ország új vezetésével kapcsolatosan annyit árultak el: konzultációt követően a következő két-három napon belül derülhet ki. Azt elmondta, hogy a talibán egyik alapító tagja, Mullah Baradar Afganisztánba igyekszik, de azt nem tudta, mikor érkezhet majd meg.

Sahint arról is kérdezték, hogy nők juthatnak-e majd politikai szerephez az új afgán állam berendezkedésben. Válaszában úgy fogalmazott,0

nem akarják kizárni a nőket sem a munka, sem az oktatás világából.

"A nők is betölthetnek pozíciókat, de hogy ez milyen lehet, azt az iszlám szabályai határozzák meg - egy általános keretet biztosít ez számukra" - fogalmazott.

Vádolják a nemzetközi közösséget

A nemzetközi közösségnek is üzent: azt kéri tőlük, tartsák tiszteletben az afgán nép céljait.

"Ez kötelességük is, mert ők álltak Afganisztán pusztulása mögött az elmúlt 20 évben. Erkölcsi kötelességük, hogy segítsenek Afganisztán újjáépítésében és abban, hogy az emberek új életet és új fejezetet kezdhessenek" - mondta.

A tálibok szerint

a dohai békeegyezményt megszegték az amerikaiak

azzal, hogy késve hagyták el az államot, de azt mondták, nem szándékoznak megtámadni az USA-t. Sahin azt is állította, egyetlen ember vagy csoport számára sem teszik lehetővé, hogy terrorcselekményeket szervezzen Afganisztánban.

Nem előlük menekül a nép

Azzal kapcsolatosan, hogy az emberek miért akarnak annyira elmenekülni az országból, hogy vállalják akár azt is, hogy kizuhanjanak egy felszálló repülőgépből, így fogalmazott: ők azért akarják elhagyni az országot, mert Afganisztán szegény állam.

A hatalomátvétel gyorsasága mögötti magyarázatként azt említette: tudják, mit akarnak az embere.

"Akaratunk, kultúránk, mindenünk hasonló. Közelebb állunk az afgán emberekhez, mint az előző kormány" - summázta. Véleménye szerint sok természetes erőforrás és nagy teherbírású emberek találhatók az országban, így a csökkent nemzetközi segélyezés ellenére is sikerül majd Afganisztánt működtetniük. Ugyanakkor úgy fogalmazott, keresik az együttműködés lehetőségét a nemzetközi közösséggel az ország újjáépítésének érdekében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×