INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

tálibok

afganisztán

kormányerők

hatalomátvétel

egyesült államok

kivonulás

Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot.

Miért omlott össze az afgán hadsereg?

Miért omlott össze az afgán hadsereg, illetve nem tanúsított nagyobb ellenállást az előrenyomuló tálibokkal szemben amikor nyugati kiképzést és eszközöket kapott? Ez a kérdés azután, hogy a fundamentalisták váratlanul már magát a fővárost, Kabult is ellenőrzésük alá vonták a hétvégén.

Miközben az utóbbi napokban már mindkét amerikai párton belül élesen bírált Joe Biden elnök folytatta az afganisztáni csapatkivonást, 300 ezer afgán kormánykatona jelentette a védelmet a tálibokkal szemben a nyugatiak távozása után.

Joe Biden még néhány héttel ezelőtt is abban hitt – írja a Financial Times –, hogy feltartóztathatják a fundamentalistákat.

„Az, hogy a tálibok lerohannak mindent és megszerzik az egész országot, nagyon valószínűtlen.

Megadtuk partnereinknek a modern hadviselés összes eszközét, a felszerelést és a kiképzést” – fogalmazott az elnök július elején.

Ehhez képest a tálibok vasárnap már a kabuli elnöki palotában voltak.

Ezelőtt nem sokkal egyszerűen elolvadt az afgán kormányhadsereg. A katonák leszereltek vagy visszamentek a bázisokra – ennyit ért az elköltött több milliárd dollárnyi nyugati pénz. A tálibok még menlevelet is adtak a harcokat feladóknak, hogy azok hazamehessenek saját tartományukba.

A tálibok egyszerre szerelték le az ellenállást és vették át a nyugati harci eszközöket is.

Nyugati katonai elemzők és volt katonák szerint az, hogy az afgán hadsereg eltűnt, részben az Asraf Gháni – hazájából elmenekült elnök – rendszeréből való tömeges kiábrándulás eredménye. Míg Nyugaton jobbára csak a tálibok középkori értékvilága a téma, addig az afgánok körében a kormányzati korrupció és katonák aggodalmai, hogy amerikai támogatás nélkül nem győzhetnek a tálibok ellen.

Az amerikaiak viszont már majdnem kivonultak, miközben

a kabuli reptéri káoszt „Saigon 2.0”-nak nevezik, mert annyira hasonlít a vietnámi kudarc utáni kétségbeesett menekülésre.

A legnagyobb gond a hadsereggel nem a fegyverek vagy a kiképzés volt, hanem a politika – mondta Mike Martin volt brit tiszt és egy Afganisztánról szóló könyv szerzője. Asraf Gháni a Világbank tisztségviselője volt, aki könyvet írt a bukott államok helyreállításáról. De afgán elnökként nem volt képes, hogy egy nemzeti ügy mentén összefogja az ország temérdek etnikai csoportját – tette hozzá Martin.

Ahogy valósággá vált az amerikai kivonulás, sok afgán számára fontosabbak lettek az etnikai, törzsi, de még a családi kötelékek is, mint az afgán hadsereg iránti lojalitás. Ezért tudtak a tálib parancsnokok a legtöbb esetben békés megadást kialkudni.

„A tálibok franchise-rendszere szépen egymás után lehántotta az afgán kormány rétegeit, mert az nem foglalkozott eleget a választóival, a klánokkal, törzsekkel, etnikai csoportokkal és milíciákkal.

Ezt itt a lényeg” – hangsúlyozta Martin az FT-nek.

„A katonai parancsnokok az amnesztiáért cserében megadták magukat. A táliboktól ezt megkapták, a katonák hazamehettek” – tette hozzá.

Közben Biden kritika nélkül átvette, elődje, Donald Trump távozási tervét és akkor indította be, amikor épp felpörögött a hagyományos áprilistól októberig tartó harci időszak az országban. Az afgán hadsereget továbbá meglepte, hogy az amerikaiak, akiktől nagyban függtek például a légitámogatás terén, teljesen váratlanul távoztak.

Nyitókép: STRINGER

Kapcsolódó hang

Miért omlott össze az afgán hadsereg
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018