eur:
393.66
usd:
369.41
bux:
65673.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Isztambul, 2018. szeptember 6.Heiko Maas német (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter látogatást tesz az isztambuli német iskolában 2018. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Megkapták az első pozitív külföldi visszajelzést a tálibok

A török külügy nagyon bizakodik az új felállást látva.

Pozitívnak ítéli Törökország azokat az üzeneteket, amelyeket az afganisztáni tálib mozgalom eddig küldött a kabuli hatalomátvétele óta - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden.

Pozitívan értékeljük a tálibok külföldieknek, diplomáciai képviseleteknek, sőt, a saját népüknek küldött üzeneteit - jelentette ki a török diplomácia vezetője Ammánban a jordániai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Ankara reméli, hogy e pozitív jelek a tálibok tetteiben is tükröződnek majd.

Cavusoglu azt is elmondta, hogy Ankara továbbra is tárgyalásokat folytat minden afganisztáni szereplővel, beleértve a tálibokat is. "Most az afgánok egyeztetnek egymás közt arról, hogy ki vegyen részt az átmenetben, és milyen jellegű átmeneti kormányzást alakítsanak ki. Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet, és majd mindenről egyeztetünk" - mondta a török külügyminiszter.

Cavusoglu szólt arról is, hogy a török állampolgárok és az Afganisztánt elhagyni kívánó külföldiek kimenekítését folytatják majd, amint stabilizálódik a biztonsági helyzet a kabuli repülőtéren.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter "nyugtalanítónak" nevezte az afganisztáni fejleményeket, és azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb most az ország stabilitásának biztosítása. Jelezte: bíznak abban, hogy az afgánok képesek lesznek együtt munkálkodni országuk érdekeinek megvédéséért.

Újabb európai jelzések

Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárti Liga vezetője kizárta, hogy Olaszország "több tízezer" afgán menekültet fogadjon be, ahogy azt a polgármesterek országos szövetsége sürgette kedden.

Az osztrák államfő ellenzi az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, az aktuális politikai fejlemények alapján nem tartja "helyénvalónak" ezek erőltetését. Alexander Van der Bellen kedden saját közösségi oldalain (Twitter, Facebook) fejtette ki véleményét az afgán konfliktus kapcsán. A menekültjogot nem kapott afgán állampolgárok Ausztriából Afganisztánba történő kitoloncolása - tekintettel a jelenleg ott zajló szörnyű eseményekre - nem csupán "nem helyénvaló", hanem ellentmond az osztrák alkotmányban is rögzített emberi jogok európai egyezményének, amely megtiltja, hogy embereket küldjenek olyan országokba vissza, ahol üldöztetésnek, kínzásnak, gyilkosságnak vannak kitéve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×