eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok zászlaja leng a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt a tartomány azonos nevű székhelyén 2021. augusztus 15-én. Ezen a napon a kormányerők ellen küzdő tálib harcosok bejutottak Kabul külterületeire, az afgán elnök pedig elmenekült az országból.
Nyitókép: MTI/AP/Gulabuddin Amiri

Több tucat afgánnak nyújtanak menedéket a csehek és a szlovákok

Pozsony katonai különállomány kiküldésére készül Afganisztánba. Prága pedig már megkezdte állampolgárai kimenekítését a tálibok uralma alá került országból.

Szlovákia katonai különállomány kiküldésére készül, amely feladata az Afganisztánban tartózkodó szlovák állampolgárok, a szlovák hatóságokkal együttműködő afgánok biztonságos evakuálása – erősítette meg Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, miután tárgyalt Eduard Heger kormányfővel és Jaroslav Naď védelmi miniszterrel. „A fennmaradó kapacitásunkat pedig biztosítjuk az Európai Unión és a NATO-n belüli szövetségeseknek” – írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a szlovák diplomácia vezetője.

Eduard Heger kormányfő videóüzenetben reagált az Afganisztánban kialakult helyzetre. Azt mondta, a szlovák kormány döntése alapján

Szlovákia 10 olyan afgán állampolgárnak nyújt menekültstátuszt, akik az elmúlt években intenzíven együttműködtek az Európai Unió tagállamaival.

A miniszterelnök hozzátette, néhány szlovák állampolgár jelezte, hogy segítségre van szüksége az Afganisztánból való hazatéréshez. A kormány intenzív párbeszédet folytat a partnerekkel, és bekapcsolódott abba a folyamatba, amely az afgán állampolgárok és az Európai Unió állampolgárainak biztonságos hazaszállítását végzi.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök úgy véli, hogy a tálibok térhódítása nemcsak a rosszul véghez vitt kivonulásnak, hanem a nemzetközi közösség által korábban meghatározott feltételek következetlen számon kérésének is az eredménye. „Ebben a pillanatban elsősorban azoknak kell segíteni, akik segítették az afganisztáni missziónkat és az ottani közös projektjeinket, mert az életük veszélyben lehet” – jelentette ki a szlovák államfő.

Csehország pedig már meg is kezdte állampolgárai kimenekítését Afganisztánból, a cseh hadsereg első különrepülőgépe 46 személlyel a fedélzetén hétfőn érkezett meg Prágába. A repülőgép délben vissza is indult Afganisztánba, de miután az amerikaiak időközben lezárták a kabuli nemzetközi repülőteret, a gép kénytelen volt Bakuban landolni.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szerint

a mentőakció azonnal folytatódik, amint azt a helyzet lehetővé teszi.

Hogy hány cseh állampolgárt kell hazahozni Afganisztánból, azt a prágai hatóságok nem közölték. Ľubomír Metnar védelmi miniszter nagyon komolynak minősítette a helyzetet, és hangsúlyozta, a tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb minél több embert tudjon kimenekíteni Afganisztánból, amely most már szinte teljes mértékben a tálibok ellenőrzése alá került.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy támogatást nyújt azoknak az afgánoknak és családjuknak, akik segítették a cseh hadsereg misszióját a nemzetközi erők által 2001-től kezdődően megszállt országban. A cseh sajtóban megjelent bizalmas értesülések szerint mintegy

30-50 emberről és családtagjaikról van szó.

A külügyminisztérium közölte, hogy az érintett afgánokkal folyamatos kapcsolatban vannak, és többségük szintén a repülőtéren tartózkodik.

Ján Hamáček belügyminiszter bejelentette: a kormány képviselői kedden találkoznak a regionális elöljárókkal és megtárgyalják, hogy mely régió hány afgán menekültet tud befogadni és megfelelő módon elhelyezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×