eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Pedofiltörvény: lejárt a EB által adott határidő

Szerdáig adott határidőt a magyar kormánynak az Európai Bizottság arra, hogy a részletes kifogásait véleményezze az úgynevezett pedofiltörvénnyel összefüggésben. Az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: elképzelhető, hogy akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat a jogszabály homoszexualitásra vonatkozó részei miatt.

Gyévai Zoltán az InfoRádió műsorában emlékeztetett, a szóban forgó magyar szabályozás a tartalom- és műsorszolgáltatók számára is egyfajta korlátozást jelent. A gond az, hogy ezeknek egy része a határon túlról, vagyis nem Magyarország területéről szolgáltat, így pedig a törvény a határokon átívelő szolgáltatásnyújtás szabadságának az alapelvébe is ütközik. Az Európai Bizottság tehát részint azért is támadja a magyar szabályozást, hogy nem lehet jogi eszközökkel egy másik országban lévő szolgáltatót cenzúrázni – magyarázta a szakértő. „És akkor még nem említettük az audiovizuális és az úgynevezett elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos részét a dolognak.”

Vagyis ebből az egy törvényből, illetve annak egy vitatott részéből számos – akár – eljárás is levezethető.

Mint arról az uniós ügyekért felelős illetékes államtitkár is beszámolt az InfoRádióban, a jogszabállyal összefüggésben az Európai Bizottság levelet írt a magyar kormánynak. Gyévai Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, a Didier Reynders igazságügyi és Thierry Breton belső piacért felelős biztos által jegyzett levélben a testület részletesen kifejti, hogy milyen jogi aggályok merültek föl a magyar pedofiltörvénnyel szemben – elsősorban igázásügyi, valamint a belső piaci területre vonatkozóan, amit az aláírók személye is sejtet. Ebben

számos olyan uniós törvényt és uniós jogot megneveznek, amelyekkel szerintük a törvény szembekerült:

a szexuális irányultság és a nemek közötti diszkrimináció elvétől kezdve egészen az audiovizuális irányelv megsértésig, az úgynevezett elektronikus kereskedelemre vonatkozó irányelvet, valamint a belső piac és a szolgáltatások szabadságának korlátozását.

Az EU Monitor főszerkesztője arra is kitért, hogy az Európai Bizottság egy hetet adott arra, június 30-ai határidőrvel, hogy a megfogalmazott aggályokra a magyar kormány „megfelelő” választ adjon. Ezt követően annak függvényében dönt a brüsszeli testület a további lépésekről.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság érvrendszere meglehetősen részletes, Gyévai Zoltán szerint elviekben elképzelhető, hogy a magyar kormány meg tudja győzni az Európai Bizottságot, hogy téves volt az ítélete. Ellenkező esetben várhatóan nagyon hamar, még július közepe előtt

kötelezettségszegési eljárást indulhat,

kezdetét véve egy olyan folyamatnak, amit már elég jól ismerhetnek Magyarországon – tette hozzá.

A brüsszeli ügyekben járatos szakértő végezetül arra is emlékeztetett, a téma elsőként az Európai Tanács ülésén merült föl, ahol uniós kollégái – meglehetősen kritikusan – szólaltatták meg Orbán Viktor miniszterelnököt, kérve a jogszabály visszavonását. Gyévai Zoltán szerint a helyzet legegyszerűbben úgy rendeződhetne, ha a magyar kormány meggondolná magát, máskülönben végül az Európai Unió Bírósága mondhat ítéletet, ami ha elmarasztaló lesz, a pedofiltörvényt vissza kell vonni, illetve a bíróság azt megsemmisítheti.

A témáról bővebben is szó lesz az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában szerda este 7 órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×