INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

pedofilellenes törvény

igazságügyi minisztérium

európai bizottság

válasz

Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.

Pedofilellenes törvény: az Igazságügyi Minisztérium válaszolt az Európai Bizottságnak

Infostart

Sem a brüsszeli bizottság, sem más európai testület nem írhatja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és Magyarországon a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket – áll a levélben.

Szerdáig adott határidőt a magyar kormánynak az Európai Bizottság arra, hogy a részletes kifogásait véleményezze az úgynevezett pedofilellenes törvénnyel összefüggésben. Az Igazságügyi Minisztérium csütörtökön közleményben jelezte: megküldte válaszát a bizottságnak.

A tárca Brüsszelbe küldött levelében is leszögezte: az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezés a kiskorú gyermekek védelméről és a magyar gyermekek neveléséről szól, és sem a bizottság, sem más európai testület nem írhatja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és Magyarországon a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket.

"Senki nem kényszerítheti vagy kötelezheti arra a szülőket, hogy egyértelmű beleegyezésük nélkül kapjon gyermekük szexuális tartalmú felvilágosítást" – áll a mözleményben. A kormány álláspontja szerint a kiskorú gyermekeket meg kell védeni a médiában, interneten őket elérő szexuális témájú vagy életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól, számukra felvilágosító előadásokat csak megfelelő képzettséggel rendelkező személyek, szervezetek tarthatnak, a szülő egyértelmű belegyezése után és a szülő által előzetesen megismert tartalommal.

"Magyarországon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek szexuális nevelésébe a szülőkön kívül senki ne szólhasson bele. Ezért tiltja a törvény a gyermekekre irányuló szexuális propagandát, a heteroszexuális és a homoszexuális propagandát egyformán. Ez összhangban van az EU alapokmányával és nem sérti senkinek a szexuális önkifejezésre vonatkozó jogait, hiszen a felnőttekre nem vonatkozik. Magyarország szabad ország, a felnőtt magyar polgárok életébe az állam nem szól bele" – áll a válaszlevélben.

Most a bizottságon a sor

A Didier Reynders igazságügyi és Thierry Breton belső piacért felelős biztos által jegyzett európai bizottsági levélben a testület részletesen kifejtette, hogy milyen jogi aggályok merültek föl a magyar törvénnyel szemben, számos olyan uniós jogot megneveznek, amelyekkel szerintük a törvény szembekerült: a szexuális irányultság és a nemek közötti diszkrimináció elvétől kezdve egészen az audiovizuális irányelv megsértésig, az úgynevezett elektronikus kereskedelemre vonatkozó irányelvet, valamint a belső piac és a szolgáltatások szabadságának korlátozását.

Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádióban a héten arról beszélt, hogy az Európai Bizottság egy hetet adott arra, hogy a megfogalmazott aggályokra a magyar kormány „megfelelő” választ adjon. Szerint elviekben elképzelhető, hogy a magyar kormány meg tudja győzni a bizottságot, ellenkező esetben még július közepe előtt kötelezettségszegési eljárást indulhat Magyarország ellen.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018